Pregled bibliografske jedinice broj: 890893
Organizacijska obilježja proizvođača konzumnih jaja u Hrvatskoj
Organizacijska obilježja proizvođača konzumnih jaja u Hrvatskoj // Stočarstvo, 71 (2017), 1; 3-8 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 890893 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Organizacijska obilježja proizvođača konzumnih jaja u Hrvatskoj
(Organizational characteristics of table egg producers in Croatia)
Autori
Crnčan, Ana ; Hadelan, Lari ; Kralik, Igor ; Kristić, Jelena
Izvornik
Stočarstvo (0351-0832) 71
(2017), 1;
3-8
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
proizvodnja jaja ; obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo ; diversifikacija poslovanja
(egg production ; agricultural family farm ; diversification of business venture)
Sažetak
Cilj rada bio je analizirati proizvodno- organizacijsku strukturu gospodarstva čija je djelatnost proizvodnja jaja kako bi se utvrdila njihova razvojna perspektiva. Za prikupljanje podataka o proizvodno-organizacijskim obilježjima korištena je metoda ankete. Ispitivanje je obuhvatilo proizvođače konzumnih jaja upisane u Upisnik farmi kokoši nesilica na području Republike Hrvatske. Najveći broj gospodarstava, 38, 10%, djelatnost proizvodnje jaja obavlja kao samostalna gospodarska jedinica temeljena na vlasništvu i uporabi proizvodnih resursa, odnosno kao obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo. Od četiri analizirana sustava, kavezno je držanje kod 70, 83% ispitanih proizvođača, glavni izvor prihoda kućanstva. Slobodni je sustav držanja i proizvodnje jaja u istome najzastupljeniji kao dopunski izvor prihoda kućanstva, s udjelom od 47, 06%. Poljoprivredna gospodarstva na kojima je proizvodnja organizirana u jednom od alternativnih sustava, odnosno u slobodnome, stajskome koji podrazumijeva volijere ili ekološkome sustavu držanja, svoju strategiju razvoja mogu pronaći u diversifikaciji poslovanja. Kombinacijom nekoliko različitih linija proizvodnje i pružanjem usluga na gospodarstvu moguće je postići raznovrsnost izvora prihoda i njihov ravnomjerniji priljev što će umanjiti rizik poslovanja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija, Ekonomija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek,
Agronomski fakultet, Zagreb
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- AGRICOLA
- AGRIS International
- CAB Abstracts
- FSTA: Food Science and Technology Abstracts
- Animal Breeding Abstract
- World Translation Indeks