Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 890882

Utjecaj koncentracije i sastava nosača na inkapsulacijsku učinkovitost ekstrakta ružmarina (Rosmarinus officinalis L.) ionskim geliranjem


Šišić, Gabrijela
Utjecaj koncentracije i sastava nosača na inkapsulacijsku učinkovitost ekstrakta ružmarina (Rosmarinus officinalis L.) ionskim geliranjem, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 890882 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj koncentracije i sastava nosača na inkapsulacijsku učinkovitost ekstrakta ružmarina (Rosmarinus officinalis L.) ionskim geliranjem
(The influence of concentration and composition of delivery systems on encapsulation efficiency of rosemary (Rosmarinus officinalis L.) extract using ionic gelation)

Autori
Šišić, Gabrijela

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
08.09

Godina
2017

Stranica
47

Mentor
Komes, Draženka

Neposredni voditelj
Bušić, Arijana

Ključne riječi
Alginat ; Inkapsulacija ; Izolati proteina sirutke ; Polifenoli ; Ružmarin ; Zelena kava
(alginate ; encapsulation ; green coffee ; polyphenols ; rosemary ; whey protein isolates)

Sažetak
Zbog izrazite nestabilnosti i osjetljivosti biološki aktivnih spojeva pri uvjetima prerade i proizvodnje prehrambenih proizvoda, te niske biodostupnosti nakon konzumacije, razvijena je tehnika inkapsulacije. Cilj ovoga rada je ispitati utjecaj koncentracije alginata (4% i 5%) i sastava različitih nosača na inkapsulacijsku učinkovitost ekstrakta ružmarina primjenom ionskog geliranja. Kao osnovni nosač za inkapsulaciju polifenola ružmarina korišten je alginat (A) te njegove kombinacije s izolatima proteina sirutke (IPS) i zelenom kavom (ZK) kao novim materijalom u sustavu nosača za inkapsulaciju aktivnih spojeva. Formuliranim hidrogel česticama određene su fizikalno-kemijske i morfološke karakteristike, učinkovitost inkapsulacije polifenola i zadržavanja antioksidacijskog kapaciteta te profili otpuštanja polifenola i antioksidacijskog kapaciteta iz čestica u simuliranim gastrointestinalnim fluidima. Veća koncentracija alginata (5%) rezultirala je većim česticama sferičnog oblika te tvrđe i elastičnije teksture. „Jačanje” alginatnog gela s IPS i ZK pokazalo je povećanu inkapsulacijsku učinkovitost ukupnih polifenola i hidroksicimetnih kiselina te stupanj zadržavanja antioksidacijskog kapaciteta, kao i korištenje manje koncentracije alginata (4%) prilikom formulacije alginatnih sustava. Najveću inkapsulacijsku učinkovitost ukupnih polifenola imao je sustav A-ZK za obje korištene koncentracije alginata (93, 91% - 4% ; 92, 07% - 5%), kao i najveću učinkovitost zadržavanja antioksidacijskog kapaciteta ABTS metodom. Najbolji profil otpuštanja svih ispitivanih parametara također je pokazao sustav A-ZK i time pokazao velik potencijal primjene zelene kave kao materijala u sustavu nosača za imobilizaciju biljnih polifenola.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Draženka Komes (mentor)

Avatar Url Arijana Bušić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Šišić, Gabrijela
Utjecaj koncentracije i sastava nosača na inkapsulacijsku učinkovitost ekstrakta ružmarina (Rosmarinus officinalis L.) ionskim geliranjem, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Šišić, G. (2017) 'Utjecaj koncentracije i sastava nosača na inkapsulacijsku učinkovitost ekstrakta ružmarina (Rosmarinus officinalis L.) ionskim geliranjem', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}i\v{s}i\'{c}, Gabrijela}, year = {2017}, pages = {47}, keywords = {Alginat, Inkapsulacija, Izolati proteina sirutke, Polifenoli, Ru\v{z}marin, Zelena kava}, title = {Utjecaj koncentracije i sastava nosa\v{c}a na inkapsulacijsku u\v{c}inkovitost ekstrakta ru\v{z}marina (Rosmarinus officinalis L.) ionskim geliranjem}, keyword = {Alginat, Inkapsulacija, Izolati proteina sirutke, Polifenoli, Ru\v{z}marin, Zelena kava}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}i\v{s}i\'{c}, Gabrijela}, year = {2017}, pages = {47}, keywords = {alginate, encapsulation, green coffee, polyphenols, rosemary, whey protein isolates}, title = {The influence of concentration and composition of delivery systems on encapsulation efficiency of rosemary (Rosmarinus officinalis L.) extract using ionic gelation}, keyword = {alginate, encapsulation, green coffee, polyphenols, rosemary, whey protein isolates}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font