Pregled bibliografske jedinice broj: 890817
Preosjetljivost na gluten
Preosjetljivost na gluten, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Prirodoslovno-matematički fakultet, Split
CROSBI ID: 890817 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Preosjetljivost na gluten
(Gluten Intolarance)
Autori
Galić, Sanja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prirodoslovno-matematički fakultet
Mjesto
Split
Datum
08.09
Godina
2017
Stranica
30
Mentor
Ivana Bočina
Ključne riječi
preosjetljivost na gluten, celijakija
(gluten intolerance, celiac disease)
Sažetak
Gluten je široko prisutan u prehrani suvremenog čovjeka. Usporedno s tim u porastu je preosjetljivost na gluten te celijakija kao najteži oblik. Celijakija je genetički predisponirana kronična upalna bolest crijeva uzrokovana glutenom. Provođenjem seroloških testova prevalencija celijakije je u porastu. Zbog štetnog utjecaja glutena na sluznicu crijeva, ali i na druge organe, bitno je simptome prepoznati na vrijeme. Jedina terapija je doživotna bezglutenska prehrana koja oboljelima omogućuje potpuni nestanak simptoma i oporavak sluznice tankog crijeva.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biologija