Pregled bibliografske jedinice broj: 890416
Patvorenje meda
Patvorenje meda // Zbornik radova i sažetaka sa drugog kongresa o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima "PČELARSTVO I PČELINJI PROIZVODI" / Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat (ur.).
Gradačac: Udruženje za nutricionizam i dijetetiku Hranom do zdravlja Tuzla, 2017. str. 75-76 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, stručni)
CROSBI ID: 890416 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Patvorenje meda
(Honey adulteration)
Autori
Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni
Izvornik
Zbornik radova i sažetaka sa drugog kongresa o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima "PČELARSTVO I PČELINJI PROIZVODI"
/ Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat - Gradačac : Udruženje za nutricionizam i dijetetiku Hranom do zdravlja Tuzla, 2017, 75-76
Skup
Drugi kongres o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima
Mjesto i datum
Gradačac, Bosna i Hercegovina, 24.08.2017
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
patvorenje, med
(adulteration, honey)
Sažetak
Med predstavlja vrlo složen sustav koji zauzima posebno mjesto u različitim kulturama u povijesti čovječanstva gdje je korišten kao hrana i kao lijek. Med i ostali pčelinji proizvodi zbog svoje relativno visoke cijene često su podložni patvorenju. Patvorenje meda je složeni problem koji ima značajan gospodarski učinak ali i negativan učinak na prehranu. Cilj ovoga rada je ukazati na najčešće metode patvorenja meda i dati pregled metoda koje se koriste za utvrđivanje patvorenja. Sastav i svojstva meda ovise o brojnim čimbenicima, prije svega o biljnim vrstama, klimatskim uv¬jetima, uvjetima okoliša i sl. Općenito ga čine ugljikohidrati i voda te ostali sastojci kao što su: proteini, aminokiseline, enzimi, vitamini, minerali, tvari arome i brojne druge tvari u manjim udjelima. Upravo tvari koje pčele svojom aktivnošću unose u med i koje se u medu nalaze u relativno malim udjelima čine med posebnim i vrijednim proizvodom. Za patvorenje meda danas se koriste različita sredstva, ali najčešće se spominju invertni šećer, škrobni sirupi, sa¬haroza, melasa i slično, zbog sličnosti nekim svojstvima, dostupnosti i cijeni. Osim toga, na tržištu se pojavljuje i na druge načine patvoren med, što predstavlja problem kako kupcima tako i proizvođačima meda. Sastav meda uglavnom ovisi o njegovom cvjetnom izvoru kao i enzimskim i drugim komponentama koje pčele dodaju u med pri transformaciji nektara. Pčele sa cvjetova ubiru nektar i polen. Makrosastojci meda su po svom kemijskom sastavu vrlo bliski invertnom šećeru, saharozi, melasi ali mikrosastojci meda definiraju njegovo porijeklo. Prema definiciji Codex Alimentariusa u med se ne smije dodati nijedan sastojak hrane niti bilo koji njegov poseb¬ni sastojak ukloniti. Danas su u cilju otkrivanja patvorenja meda, razvijene brojne metode. Otkrivanje patvorenja meda je tehnički problem, a određuje se različitim instrumentalnim tehnikama. Vrsta primijenjene tehnike zasniva se na procijenjenoj vrsti patvorenja. Jedan od načina sprječavanja patvorenja je uspostava kontrole i monitoringa cjelokupnog lanca proizvodnje, od ispaše pčela do deklariranja i označavanja proizvoda te u tom pogledu stvaranja posebnih robnih marki.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija