Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 890416

Patvorenje meda


Šubarić, Drago; Jašić, Midhat
Patvorenje meda // Zbornik radova i sažetaka sa drugog kongresa o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima "PČELARSTVO I PČELINJI PROIZVODI" / Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat (ur.).
Gradačac: Udruženje za nutricionizam i dijetetiku Hranom do zdravlja Tuzla, 2017. str. 75-76 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, stručni)


CROSBI ID: 890416 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Patvorenje meda
(Honey adulteration)

Autori
Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni

Izvornik
Zbornik radova i sažetaka sa drugog kongresa o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima "PČELARSTVO I PČELINJI PROIZVODI" / Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat - Gradačac : Udruženje za nutricionizam i dijetetiku Hranom do zdravlja Tuzla, 2017, 75-76

Skup
Drugi kongres o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima

Mjesto i datum
Gradačac, Bosna i Hercegovina, 24.08.2017

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
patvorenje, med
(adulteration, honey)

Sažetak
Med predstavlja vrlo složen sustav koji zauzima posebno mjesto u različitim kulturama u povijesti čovječanstva gdje je korišten kao hrana i kao lijek. Med i ostali pčelinji proizvodi zbog svoje relativno visoke cijene često su podložni patvorenju. Patvorenje meda je složeni problem koji ima značajan gospodarski učinak ali i negativan učinak na prehranu. Cilj ovoga rada je ukazati na najčešće metode patvorenja meda i dati pregled metoda koje se koriste za utvrđivanje patvorenja. Sastav i svojstva meda ovise o brojnim čimbenicima, prije svega o biljnim vrstama, klimatskim uv¬jetima, uvjetima okoliša i sl. Općenito ga čine ugljikohidrati i voda te ostali sastojci kao što su: proteini, aminokiseline, enzimi, vitamini, minerali, tvari arome i brojne druge tvari u manjim udjelima. Upravo tvari koje pčele svojom aktivnošću unose u med i koje se u medu nalaze u relativno malim udjelima čine med posebnim i vrijednim proizvodom. Za patvorenje meda danas se koriste različita sredstva, ali najčešće se spominju invertni šećer, škrobni sirupi, sa¬haroza, melasa i slično, zbog sličnosti nekim svojstvima, dostupnosti i cijeni. Osim toga, na tržištu se pojavljuje i na druge načine patvoren med, što predstavlja problem kako kupcima tako i proizvođačima meda. Sastav meda uglavnom ovisi o njegovom cvjetnom izvoru kao i enzimskim i drugim komponentama koje pčele dodaju u med pri transformaciji nektara. Pčele sa cvjetova ubiru nektar i polen. Makrosastojci meda su po svom kemijskom sastavu vrlo bliski invertnom šećeru, saharozi, melasi ali mikrosastojci meda definiraju njegovo porijeklo. Prema definiciji Codex Alimentariusa u med se ne smije dodati nijedan sastojak hrane niti bilo koji njegov poseb¬ni sastojak ukloniti. Danas su u cilju otkrivanja patvorenja meda, razvijene brojne metode. Otkrivanje patvorenja meda je tehnički problem, a određuje se različitim instrumentalnim tehnikama. Vrsta primijenjene tehnike zasniva se na procijenjenoj vrsti patvorenja. Jedan od načina sprječavanja patvorenja je uspostava kontrole i monitoringa cjelokupnog lanca proizvodnje, od ispaše pčela do deklariranja i označavanja proizvoda te u tom pogledu stvaranja posebnih robnih marki.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Drago Šubarić (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Šubarić, Drago; Jašić, Midhat
Patvorenje meda // Zbornik radova i sažetaka sa drugog kongresa o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima "PČELARSTVO I PČELINJI PROIZVODI" / Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat (ur.).
Gradačac: Udruženje za nutricionizam i dijetetiku Hranom do zdravlja Tuzla, 2017. str. 75-76 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, stručni)
Šubarić, D. & Jašić, M. (2017) Patvorenje meda. U: Zbornik radova i sažetaka sa drugog kongresa o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima "PČELARSTVO I PČELINJI PROIZVODI".
@article{article, author = {\v{S}ubari\'{c}, Drago and Ja\v{s}i\'{c}, Midhat}, year = {2017}, pages = {75-76}, keywords = {patvorenje, med}, title = {Patvorenje meda}, keyword = {patvorenje, med}, publisher = {Udru\v{z}enje za nutricionizam i dijetetiku Hranom do zdravlja Tuzla}, publisherplace = {Grada\v{c}ac, Bosna i Hercegovina} }
@article{article, author = {\v{S}ubari\'{c}, Drago and Ja\v{s}i\'{c}, Midhat}, year = {2017}, pages = {75-76}, keywords = {adulteration, honey}, title = {Honey adulteration}, keyword = {adulteration, honey}, publisher = {Udru\v{z}enje za nutricionizam i dijetetiku Hranom do zdravlja Tuzla}, publisherplace = {Grada\v{c}ac, Bosna i Hercegovina} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font