Pregled bibliografske jedinice broj: 890412
Osnovni kemijski sastav pčelinjeg polena s područja tuzlanskog kantona ovisno o periodu prikupljanja
Osnovni kemijski sastav pčelinjeg polena s područja tuzlanskog kantona ovisno o periodu prikupljanja // Zbornik radova i sažetaka sa drugog kongresa o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima "PČELARSTVO I PČELINJI PROIZVODI" / Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat (ur.).
Gradačac: Udruženje za nutricionizam i dijetetiku Hranom do zdravlja Tuzla, 2017. str. 72-73 (poster, domaća recenzija, sažetak, stručni)
CROSBI ID: 890412 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Osnovni kemijski sastav pčelinjeg polena s područja tuzlanskog kantona ovisno o periodu prikupljanja
(Basic chemical composition of bee pollen from the area of Tuzla canton depending on the period collection)
Autori
Aličić, Damir ; Jašić, Midhat ; Ačkar, Đurđica ; Šubarić, Drago
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni
Izvornik
Zbornik radova i sažetaka sa drugog kongresa o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima "PČELARSTVO I PČELINJI PROIZVODI"
/ Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat - Gradačac : Udruženje za nutricionizam i dijetetiku Hranom do zdravlja Tuzla, 2017, 72-73
Skup
Drugi kongres o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima
Mjesto i datum
Gradačac, Bosna i Hercegovina, 24.08.2017
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
pčelinji polen, ožujak-travanj, svibanj-lipanj, kemijski sastav
(bee pollen, March-April, May-June, chemical composition)
Sažetak
Polen je proizvod pčela s iznimno jakim nutritivnim i ljekovitim svojstvima, zahvaljujući čemu se koristi u tradicionalnoj medicini. Pčelinji polen nastaje aglutinacijom (sljepljivanjem) cvjetnog polena s tvarima pčelinje salive i sastojcima nektara, a oduzima se od pčela na ulazu u košnicu. Količina i kvaliteta skupljenog polena utječe na reprodukciju, leglo i dugovječnost, a time u konačnici i na produktivnost kolonije. Cilj ovoga rada bio je utvrditi osnovni kemijski sastav polena prikupljenog tijekom 2014. godine na području Tuzlanskog kantona u dva perioda: ožujak-travanj i svibanj-lipanj. Uzorci su prikupljani na području 13 općina, od strane iskusnih pčelara, osušeni (42 °C/48 h) i čuvani u zatvorenim staklenkama, na suhom i tamnom mjestu do analize. Vlaga je određena sušenjem u vakuumu na 70 °C, pepeo žarenjem na 550 °C, lipidi po Soxhletu, a proteini po Kjeldahlu. Ugljikohidrati su određeni kao razlika navedenih parametara do 100%. Rezultati su pokazali da polen prikupljen u periodu ožujak-travanj sadrži viši udio lipida, dok se os¬tali parametri ne razlikuju značajno. Gledano po općinama, uočava se značajna razlika u sastavu polena u oba razdoblja prikupljanja, što je u najvećoj mjeri posljedica različite vegetacije na području prikupljanja. Po sadržaju proteina u oba promatrana perioda značajno se izdvaja općina Čelić (23, 73 ± 3, 16%), po sadržaju lipida općina Srebrenik (5, 90 ± 0, 99%), po sadržaju pepela općina Tuzla (2, 89 ± 0, 20%) i po sadržaju ugljikohidrata na prvom mjestu je općina Banovići (73, 76 ± 0, 17%). Sadržaj proteina, lipida, ugljičnih hidrata i ostalih sastojaka u polenu ima signifikantne razlike u ovis¬nosti od geografskog područja ispaše pčela.Kemijski sastav polena određuje njegova svojstava i primjenu pa je istraživanje kemijskog sastava zbog toga i značajno.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek