Pregled bibliografske jedinice broj: 89027
Učin zamjene udjela mliječne masti inulinom na senzorska svojstva fermentiranih mliječnih napitaka
Učin zamjene udjela mliječne masti inulinom na senzorska svojstva fermentiranih mliječnih napitaka, 2001., diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek
CROSBI ID: 89027 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Učin zamjene udjela mliječne masti inulinom na senzorska svojstva fermentiranih mliječnih napitaka
(The effect of partial substitution of milk fat with inulin on sensory properties of fermented milk products)
Autori
Jantoš, Marina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno tehnološki fakultet
Mjesto
Osijek
Datum
26.10
Godina
2001
Stranica
40
Mentor
Hardi, Jovica
Neposredni voditelj
Slačanac, Vedran
Ključne riječi
prebiotici; inulin; udio mliječne masti; senzorska svojstva; reološka svojstva
(prebiotics; inulin; milk fat content; sensory properties; rheological properties)
Sažetak
Inulin, kao prebiotik, pripada skupini neprobavljivih oligosaharida koji u ljudskom probavnom traktu može stimulirati rast bifidobakterija. Svrha ovog rada bila je ispitati utjecaj zamjene jednog dijela mliječne masti inulinom na senzorska i reološka svojstva fermentiranih mliječnih napitaka. Ispitivanje senzorskih svojstava provela je panel grupa od 5 analitičara, koji su ocjenjivali okus, miris, izgled površine, konzistenciju i sinerezu. Rezultati su pokazali da inulin može u određenoj mjeri zamijeniti mliječnu mast, ali ne u potpunosti, jer se niskomasni fermentirani mliječni napici nisu pokazali prihvatljivima kao punomasni jogurt, bez obzira na dodatak inulina. Rezultati reoloških mjerenja u skladu s s senzorskim ocjenama proizvoda.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija