Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 89027

Učin zamjene udjela mliječne masti inulinom na senzorska svojstva fermentiranih mliječnih napitaka


Jantoš, Marina
Učin zamjene udjela mliječne masti inulinom na senzorska svojstva fermentiranih mliječnih napitaka, 2001., diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek


CROSBI ID: 89027 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Učin zamjene udjela mliječne masti inulinom na senzorska svojstva fermentiranih mliječnih napitaka
(The effect of partial substitution of milk fat with inulin on sensory properties of fermented milk products)

Autori
Jantoš, Marina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno tehnološki fakultet

Mjesto
Osijek

Datum
26.10

Godina
2001

Stranica
40

Mentor
Hardi, Jovica

Neposredni voditelj
Slačanac, Vedran

Ključne riječi
prebiotici; inulin; udio mliječne masti; senzorska svojstva; reološka svojstva
(prebiotics; inulin; milk fat content; sensory properties; rheological properties)

Sažetak
Inulin, kao prebiotik, pripada skupini neprobavljivih oligosaharida koji u ljudskom probavnom traktu može stimulirati rast bifidobakterija. Svrha ovog rada bila je ispitati utjecaj zamjene jednog dijela mliječne masti inulinom na senzorska i reološka svojstva fermentiranih mliječnih napitaka. Ispitivanje senzorskih svojstava provela je panel grupa od 5 analitičara, koji su ocjenjivali okus, miris, izgled površine, konzistenciju i sinerezu. Rezultati su pokazali da inulin može u određenoj mjeri zamijeniti mliječnu mast, ali ne u potpunosti, jer se niskomasni fermentirani mliječni napici nisu pokazali prihvatljivima kao punomasni jogurt, bez obzira na dodatak inulina. Rezultati reoloških mjerenja u skladu s s senzorskim ocjenama proizvoda.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
113002

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Jovica Hardi (mentor)

Avatar Url Vedran Slačanac (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Jantoš, Marina
Učin zamjene udjela mliječne masti inulinom na senzorska svojstva fermentiranih mliječnih napitaka, 2001., diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek
Jantoš, M. (2001) 'Učin zamjene udjela mliječne masti inulinom na senzorska svojstva fermentiranih mliječnih napitaka', diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Janto\v{s}, Marina}, year = {2001}, pages = {40}, keywords = {prebiotici, inulin, udio mlije\v{c}ne masti, senzorska svojstva, reolo\v{s}ka svojstva}, title = {U\v{c}in zamjene udjela mlije\v{c}ne masti inulinom na senzorska svojstva fermentiranih mlije\v{c}nih napitaka}, keyword = {prebiotici, inulin, udio mlije\v{c}ne masti, senzorska svojstva, reolo\v{s}ka svojstva}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Janto\v{s}, Marina}, year = {2001}, pages = {40}, keywords = {prebiotics, inulin, milk fat content, sensory properties, rheological properties}, title = {The effect of partial substitution of milk fat with inulin on sensory properties of fermented milk products}, keyword = {prebiotics, inulin, milk fat content, sensory properties, rheological properties}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font