Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 889854

Utjecaj prorjeđivanja plodova i zelene rezidbe na kakvoću plodova breskve sorte 'Royal Gem'


Lesičar, Jasmin
Utjecaj prorjeđivanja plodova i zelene rezidbe na kakvoću plodova breskve sorte 'Royal Gem', 2014., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 889854 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj prorjeđivanja plodova i zelene rezidbe na kakvoću plodova breskve sorte 'Royal Gem'
(Influence of fruit thinning and summer pruning on fruit quality of peach variety ‘Royal Gem’)

Autori
Lesičar, Jasmin

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
25.09

Godina
2014

Stranica
30

Mentor
Skendrović Babojelić, Martina

Ključne riječi
breskva, plodovi, prorjeđivanje, zelena rezidba, kakvoća plodova
(peach, fruit, fruit thinning, summer pruning, fruit quality)

Sažetak
Breskva je jedna od najznačajnijih voćnih vrsta i namirnica za ljudsku prehranu čija je potrošnja zbog svog raspona vremena dozrijevanja moguća cijelo ljeto. U uzgoju breskve provode se mnogi pomotehnički zahvati, a neki od zanimljivijih su zelena rezidba i prorjeđivanje plodova. Upravo tim pomotehničkim zahvatima postiže se veća kakvoća plodova što je u današnje vrijeme iznimno važno za tržišnu vrijednost plodova. U ovom radu istraživan je utjecaj prorjeđivanja plodova i zelene rezidbe na kakvoću breskve sorte 'Royal Gem'. Provedeni tretmani (tretman 1 - prorjeđivanje bez zelene rezidbe, tretman 2 - prorjeđivanje i zlelena rezidba, tretman 3 - zelena rezidba bez prorjeđivanja i kontrola – bez prorjeđivanja i zelene rezidbe) različito su djelovali istraživana svojstva. Prorjeđivanja plodova i zelene rezidbe značajno su djelovali na povećanje prosječne mase plodova, povećanje tvrdoće, te promjera plodova. Najmanja masa ploda utvrđena je u kontroli (75, 74 g), a najveća masa u tretmanu 3 (92, 93g). Najveći promjer ploda bio je u tretmanu 3 (57, 69 mm), a najmanji u kontroli (52, 59 mm). Najveća tvrdoća bila je u tretmanu 2 (4, 14 kg/cm2). Kod kemijskih parametara kakvoće nije bilo značajnih promjena. Pomotehnički zahvati u ovom istraživanju pokazali su se učinkoviti za poboljšanje kakvoće plodova, a najbolje rezultate pokazao je zahvat prorjeđivanja plodova.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Lesičar, Jasmin
Utjecaj prorjeđivanja plodova i zelene rezidbe na kakvoću plodova breskve sorte 'Royal Gem', 2014., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Lesičar, J. (2014) 'Utjecaj prorjeđivanja plodova i zelene rezidbe na kakvoću plodova breskve sorte 'Royal Gem'', diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Lesi\v{c}ar, Jasmin}, year = {2014}, pages = {30}, keywords = {breskva, plodovi, prorje\djivanje, zelena rezidba, kakvo\'{c}a plodova}, title = {Utjecaj prorje\djivanja plodova i zelene rezidbe na kakvo\'{c}u plodova breskve sorte 'Royal Gem'}, keyword = {breskva, plodovi, prorje\djivanje, zelena rezidba, kakvo\'{c}a plodova}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Lesi\v{c}ar, Jasmin}, year = {2014}, pages = {30}, keywords = {peach, fruit, fruit thinning, summer pruning, fruit quality}, title = {Influence of fruit thinning and summer pruning on fruit quality of peach variety ‘Royal Gem’}, keyword = {peach, fruit, fruit thinning, summer pruning, fruit quality}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font