Pregled bibliografske jedinice broj: 889854
Utjecaj prorjeđivanja plodova i zelene rezidbe na kakvoću plodova breskve sorte 'Royal Gem'
Utjecaj prorjeđivanja plodova i zelene rezidbe na kakvoću plodova breskve sorte 'Royal Gem', 2014., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 889854 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj prorjeđivanja plodova i zelene rezidbe na kakvoću plodova breskve sorte 'Royal Gem'
(Influence of fruit thinning and summer pruning on fruit quality of peach variety ‘Royal Gem’)
Autori
Lesičar, Jasmin
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
25.09
Godina
2014
Stranica
30
Mentor
Skendrović Babojelić, Martina
Ključne riječi
breskva, plodovi, prorjeđivanje, zelena rezidba, kakvoća plodova
(peach, fruit, fruit thinning, summer pruning, fruit quality)
Sažetak
Breskva je jedna od najznačajnijih voćnih vrsta i namirnica za ljudsku prehranu čija je potrošnja zbog svog raspona vremena dozrijevanja moguća cijelo ljeto. U uzgoju breskve provode se mnogi pomotehnički zahvati, a neki od zanimljivijih su zelena rezidba i prorjeđivanje plodova. Upravo tim pomotehničkim zahvatima postiže se veća kakvoća plodova što je u današnje vrijeme iznimno važno za tržišnu vrijednost plodova. U ovom radu istraživan je utjecaj prorjeđivanja plodova i zelene rezidbe na kakvoću breskve sorte 'Royal Gem'. Provedeni tretmani (tretman 1 - prorjeđivanje bez zelene rezidbe, tretman 2 - prorjeđivanje i zlelena rezidba, tretman 3 - zelena rezidba bez prorjeđivanja i kontrola – bez prorjeđivanja i zelene rezidbe) različito su djelovali istraživana svojstva. Prorjeđivanja plodova i zelene rezidbe značajno su djelovali na povećanje prosječne mase plodova, povećanje tvrdoće, te promjera plodova. Najmanja masa ploda utvrđena je u kontroli (75, 74 g), a najveća masa u tretmanu 3 (92, 93g). Najveći promjer ploda bio je u tretmanu 3 (57, 69 mm), a najmanji u kontroli (52, 59 mm). Najveća tvrdoća bila je u tretmanu 2 (4, 14 kg/cm2). Kod kemijskih parametara kakvoće nije bilo značajnih promjena. Pomotehnički zahvati u ovom istraživanju pokazali su se učinkoviti za poboljšanje kakvoće plodova, a najbolje rezultate pokazao je zahvat prorjeđivanja plodova.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Martina Skendrović Babojelić
(mentor)