Pregled bibliografske jedinice broj: 889853
Fizikalno - kemijska i senzorna svojstva plodova tradicionalnih sorata jabuke
Fizikalno - kemijska i senzorna svojstva plodova tradicionalnih sorata jabuke, 2014., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 889853 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Fizikalno - kemijska i senzorna svojstva plodova tradicionalnih sorata jabuke
(Physico- chemical and sensory characteristics of traditional cultivars of apple friuts)
Autori
Dobraš, Nataša
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
25.09
Godina
2014
Stranica
35
Mentor
Skendrović Babojelić, Martina
Ključne riječi
Malus domestica Borkh., sorta, kakvoća, čuvanje, senzorika
(Malus x domestica Borkh., cultivar, fruit quality, storage, sensory analysis)
Sažetak
Istraživana su fizikalno - kemijska i senzorna svojstva plodova triju tradicionalnih sorti jabuka: 'Zlatna zimska parmenka', 'Cox's Orange Pippin' i 'Slavonska srčika', nakon berbe i nakon čuvanja 18 tjedana u hladnjači (normalna atmosfera +1 oC, 85 % r.v.z.). Nakon berbe najveća masa ploda utvrđena je kod sorte 'Slavonska srčika', a najmanja kod sorte 'Cox' Orange Pippin'. Nije bilo značajnih razlika u visini plodova, dok je značajno najveća širina ploda utvrđena kod sorte 'Slavonska srčika'. Najveći indeks oblika ploda utvrđen je kod sorte 'Cox's Orange Pippin'. Navedena sorta imala je i značajno najveći broj sjemenki po plodu kao i najveću prosječnu masu jedne sjemenke. Analizom nakon čuvanja najveći gubitak mase plodova utvrđen je kod sorte 'Zlatna zimska parmenka'. Sorte 'Cox’s Orange Pippin' i 'Slavonska srčika' nisu se značajno razlikovale u gubitku mase ploda, ali je gubitak bio značajno manji u odnosu na sortu 'Zlatna zimska parmenka'. Najveća tvrdoća plodova utvrđena je kod sorte 'Cox’s Orange Pippin'. Tijekom čuvanja došlo je do povećanja količine topljive suhe tvari te je značajno najveća količina utvrđena kod sorte 'Zlatna zimska parmenka'. Najveća količina ukupnih kiselina utvrđena je kod sorte 'Cox's Orange Pippin', koja je ujedno imala i najmanji odnos između topljive suhe tvari i ukupnih kiselina. Tijekom čuvanja došlo je do značajnih promjena u boji plodova. Senzornom analizom nakon berbe je utvrđeno da su sve sorte podjednako ocijenjene za sva istraživana svojstva (čvrstoća, tekstura, sočnost, odnos šećera i kiseline, aroma, punoća okusa i opći dojam), dok je nakon čuvanja najbolje ocijenjena sorta 'Cox's Orange Pippin', a najlošije 'Slavonska srčika'. Može se zaključiti da su istraživane sorte dobre kakvoće i senzornih svojstava koja se tijekom čuvanja značajno mijenjaju. Sorta 'Cox's Orange Pippin' pokazala se najboljom te se zbog svoje kakvoće može preporučiti kao vrijedan primjer tradicionalnih sorti jabuke. Potencijal navedenih sorti jabuke trebalo bi procijeniti u usporedbi s drugim standardnim i tradicionalnim sortama.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Martina Skendrović Babojelić
(mentor)