Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 889843

Utjecaj sorti jabuka na intenzitet zametanja plodova


Zorica, Natalija
Utjecaj sorti jabuka na intenzitet zametanja plodova, 2013., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 889843 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj sorti jabuka na intenzitet zametanja plodova
(Effect of cultivars of apples on the intensity of fruit set)

Autori
Zorica, Natalija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
20.12

Godina
2013

Stranica
36

Mentor
Skendrović Babojelić, Martina

Ključne riječi
jabuka, oprašivači, zametanje plodova, sorta
(apple, pollenizers, fruit set, cultivar)

Sažetak
Istraživan je utjecaj sorti oprašivača ('Idared', 'Gala', 'Jerseymac', 'Julyred', 'Golden Delicious Klon B' i 'Elstar') na intenzitet zametanja plodova jabuka sorata 'Idared', 'Gala' i 'Jerseymac'. Kod sorte 'Idared' utvrđen je najveći postotak zametanja plodova nakon oprašivanja polenom sorte 'Julyred' (30, 2 %), a najmanji nakon oprašivanja polenom sorte 'Golden Delicious Klon B' (10, 1 %). Najmanji postotak zametanja plodova sorte 'Jerseymac' utvrđen je nakon oprašivanja polenom sorte 'Golden Delicious Klon B' (17, 2 %), dok je najveći postotak zametanja utvrđen nakon oprašivanja polenom sorte 'Gala' (29, 5 %) i 'Elstar' (26, 7 %). Nakon oprašivanja cvjetova sorte 'Gala' polenom sorte 'Golden Delicious Klon B' utvrđen je značajno najmanji postotak zametanja plodova (7, 6 %) dok je gotovo jednak i značajno najveći postotak zametnutih plodova utvrđen nakon oprašivanja polenom sorte 'Idared' (12, 2 %) i 'Elstar' (12, 0 %). Kod sorte 'Jerseymac' generalno je utvrđen najveći postotak zametanja plodova (17, 2 % do 29, 5 %) ovisno o oprašivaču, dok je kod sorte 'Gala' utvrđen najmanji postotak zametanja plodova (7, 8 % do 12, 6 %). Sorta 'Gala' pokazala se kao loša majka, ali je dala značajno visoke postotke zametanja kao sorta oprašivač na ostalim istraživanim sortama, dok se sorta 'Golden Delicious Klon B' pokazala kao loš oprašivač jer je u kombinaciji sa sve tri majčinske sorte dala značajno najmanji postotak zametanja plodova. Razlike u intenzitetu zametanja plodova mogu biti posljedica: poklapanja S-alela između sorata, različite klijavosti polena pojedinih sorti oprašivača, poklapanja vremena i duljine cvatnje između sorti oprašivača i glavne sorte, klimatskih uvjeta i niza drugih čimbenika koje treba detaljno istražiti za svaku sortu odnosno voćnu vrstu.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Zorica, Natalija
Utjecaj sorti jabuka na intenzitet zametanja plodova, 2013., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Zorica, N. (2013) 'Utjecaj sorti jabuka na intenzitet zametanja plodova', diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Zorica, Natalija}, year = {2013}, pages = {36}, keywords = {jabuka, opra\v{s}iva\v{c}i, zametanje plodova, sorta}, title = {Utjecaj sorti jabuka na intenzitet zametanja plodova}, keyword = {jabuka, opra\v{s}iva\v{c}i, zametanje plodova, sorta}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Zorica, Natalija}, year = {2013}, pages = {36}, keywords = {apple, pollenizers, fruit set, cultivar}, title = {Effect of cultivars of apples on the intensity of fruit set}, keyword = {apple, pollenizers, fruit set, cultivar}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font