Pregled bibliografske jedinice broj: 889831
Utjecaj gnojidbe na pomološka svojstva i kakvoću plodova trešnje sorte 'Sunburst'
Utjecaj gnojidbe na pomološka svojstva i kakvoću plodova trešnje sorte 'Sunburst', 2014., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 889831 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj gnojidbe na pomološka svojstva i kakvoću plodova trešnje sorte 'Sunburst'
(Effect of fertilization on pomological characteristic and quality of sweet cherry cultivar Sunburst)
Autori
Čurin, Eva Marija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
08.07
Godina
2014
Stranica
45
Mentor
Skendrović Babojelić, Martina
Ključne riječi
trešnja, 'Sunburst', gnojidba, pomološka svojstva, kakvoća plodova
(Cherry, ‘Sunburst’, fertilization, pomological properties, fruit quality)
Sažetak
Suvremeni uzgoj trešnje podrazumijeva uzgoj sorata na srednje i slabo bujnim podlogama koje rano ulaze u rod, postižu visoku i redovitu rodnost te daju plodove visoke kakvoće. Navedeno se postiže odgovarajućom tehnologijom uzgoja, a između ostalog i gnojidbom kojom se osiguravaju makro i mikroelementi za normalan rast i rodnost. Stoga je pravilna gnojidba od velikog značaja jer utječe na kvalitetu plodova, a time i na ekonomičnost proizvodnje. Cilj istraživanja bio je utvrditi utjecaj četiri različite varijante gnojidbe (I.)NPK 7- 14-21 (800 kg), UREA (150 kg), Fertina Ca 2% i Fertina V (folijarno, tijekom rasta ploda) ; II.) gnojidbu NPK 7-20-30 (500 kg), UREA (150 kg), KAN (100 kg), Fertina Ca 2% i Fertina V ; III.) gnojidbu NPK 5-15-30 (500 kg), KAN (250 kg), KAN (100 kg), Fertina Ca 2% i Fertina V ; IV.) kontrola) na kakvoću plodova. Na 40 plodova svake varijante gnojidbe utvrđena je masa, visina, širina, debljina ploda, duljina peteljke, udio topljive suhe tvari i ukupnih kiselina te masa koštice. Rezultati su pokazali da je primjena I. varijante gnojidbe najbolje utjecala na kakvoću plodova. Kod I. varijante zabilježene su najveće vrijednosti mase ploda (8, 27 g), dimenzija ploda (21, 54 x 25, 03 x 21, 86 mm), dužine peteljke (41, 22 mm). Isto tako zabilježene su najveće vrijednosti sadržaja topljive suhe tvari (51, 10 °Brix-a) i ukupnih kiselina (0, 56%).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Martina Skendrović Babojelić
(mentor)