Pregled bibliografske jedinice broj: 889808
Morfološka karakterizacija sjemenki voćnih vrsta
Morfološka karakterizacija sjemenki voćnih vrsta, 2016., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 889808 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Morfološka karakterizacija sjemenki voćnih vrsta
(Morphological characterisation of fruit seeds)
Autori
Tarandek, Josip
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
14.09
Godina
2016
Stranica
36
Mentor
Skendrović Babojelić, Martina
Ključne riječi
Sjemenka, voćna vrsta, morfološka svojstva, plod
(Seed, fruit species, morphology characteristics, fruit)
Sažetak
Od trenutka kada su se preci biljaka adaptirali na postojeće uvjete kopna pa do današnjeg vremena se način prijenosa genetskoga materijala sistematski mijenjao i unapređivao, te je prevladala flora koja je bila u mogućnosti najbolje zaštiti svoj genetski materijal. Tako je evolucijski nastala sjemenka kao generativni organ sjemenjača koji služi razmnožavanju, a u sebi nosi dovoljnu količinu rezervne tvari u obliku endosperma da ishrani embrij odnosno klicu u prvim trenucima borbe za život. Sjemenka je kod kritosjemenjača smještena u mesnatom usplođu koje se naziva plod. Plod se formira iz plodnice tučka i drugih dijelova cvijeta. Morfološka karakterizacija sjemenki je postupak određivanja morfoloških svojstva, poput veličine, mase ili oblika pojedine sjemenke koji se primjenjuje prilikom analize pojedinih biljnih vrsti ili sorti, kako bi se detaljnije odredila svojstva pojedinih primjeraka. Prilikom analize koriste se pomagala u obliku raznih mjerila kojim se mjere visina, širina i debljina sjemenki, kao i razne vage za određivanje mase te druga pomagala. S vremenom su se pojavile i modernije tehnike i postupci analize sjemenki u obliku softvera kojim se nakon skeniranja sjemenki utvrđuje veći broj svojstava uz minimalan utrošak vremena i financijskih sredstava potrebnih za mjerenja. Morfološka karakterizacija sjemenki voćnih vrsta je u začecima i kao takva doprinosi razvoju i selekciji novih kao i u usporedbi postojećih sorata odnosno vrsta ili pomaže u kategorizaciji sjemenki pronađenih u arheološkim nalazištima odnosno u usporedbi postojećih vrsta i njihovog moguće promijenjenog genetskog materijala u usporedbi sa prastarim oblicima iste vrste.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Martina Skendrović Babojelić
(mentor)