Pregled bibliografske jedinice broj: 889695
Mogućnosti očuvanja i revitalizacije nasada starih sorata jabuke u Centru za rehabilitaciju 'Ozalj'
Mogućnosti očuvanja i revitalizacije nasada starih sorata jabuke u Centru za rehabilitaciju 'Ozalj', 2016., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 889695 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Mogućnosti očuvanja i revitalizacije nasada starih sorata jabuke u Centru za rehabilitaciju 'Ozalj'
(Possibilities of preservation and revitalization of orchard with old apple varieties at a Rehabilitation Center 'Ozalj')
Autori
Janjić, Vesna
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
16.06
Godina
2016
Stranica
63
Mentor
Skendrović Babojelić, Martina
Ključne riječi
jabuka, Centar za rehabilitaciju 'Ozalj', stare sorte, revitalizacija, kakvoća ploda
(apple, Rehabilitation Centre 'Ozalj', old varieties, revitalization, fruit quality)
Sažetak
Istraživane su mogućnosti očuvanja i revitalizacije nasada starih sorata jabuke u sklopu Centra za rehabilitaciju 'Ozalj'. Utvrđivanjem stanja nasada uočeno je da su neke voćke pred izumiranjem, te da voćnjak nije bio redovito održavan. Nakon uzimanja uzoraka plodova, determinacijom je utvrđeno da se radilo o sortama 'Bijeli zimski Kalvil', 'Bobovec', 'Božićnica', 'Crveni delišes', 'Jonathan', 'London peping', 'Lijepocvjetka', 'Šampanjka' i 'Zeleni štetinec'. Nakon provedenih osnovnih fizikalnih analiza, te stavljanja plodova na čuvanje u hladnjaču s normalnom atmosferom, utvrđeno je da se sorte značajno razlikuju po istraživanim svojstvima. Po kakvoći su se istaknule sorte 'Bijeli zimski kalvil' i 'London peping', jer su imale najveću masu, visinu i širinu, te najmanji kalo. Nakon vađenja plodova iz hladnjače, najveći udio zdravih plodova utvrđen je kod sorata 'Bobovec' (92%) i 'Jonathan' (90%). Kako bi se spriječilo dalje propadanje ovog voćnjaka, nužno bi bilo provesti revitalizaciju nasada na način da se na stablima koja su još uvijek u dobroj kondiciji izvrši jača rezidba postupno kroz nekoliko godina, a sa stabala koja odumiru uzmu plemke, te se cijepe na vegetativnu podlogu. Odumiranjem stabala starih sorata, gubi se naše prirodno i kulturno nasljeđe, genetska raznolikost, a te sorte koje su se tijekom godina prilagodile lokalnim agroekološkim uvjetima mogu biti i osnova ekološkog uzgoja voća.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Martina Skendrović Babojelić
(mentor)