Pregled bibliografske jedinice broj: 889555
Uloga kisika u proizvodnji vina
Uloga kisika u proizvodnji vina, 2013., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 889555 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Uloga kisika u proizvodnji vina
(Role of oxigen in wine production)
Autori
Sakač, Benjamin
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
20.09
Godina
2013
Stranica
25
Mentor
Jeromel, Ana
Neposredni voditelj
Jagatić Korenika, Ana-Marija
Ključne riječi
oksidacija ; kakvoća vina ; mane vina
(oxidation ; control ; quality ; organoleptic defects of wine)
Sažetak
Procesi oksidacije, odnosno povezivanje kisika s različitim spojevima u vinu su nezaobilazni, a mogu biti pozitivni ili negativni, ovisno o kontroli i utjecaju na senzorna svojstva vina. Kontrola procesa oksidacije, preventivnim djelovanjem i praćenjem svojstava vina, može spriječiti pojavu oksidacije kao mane vina, a omogućiti pozitivan utjecaj na dozrijevanje vina. Ovim radom ukazat će se na važnost oksidacijskih procesa i tehnoloških postupaka s ciljem dobivanja vina optimalne kakvoće. Oksidacija vina je pojam pod kojim podrazumijevamo sklop vrlo važnih reakcija koje dolaze kroz obradu i dozrijevanje vina. U radu su opisani mehanizmi oksidacije, supstrati u procesu oksidacije, enzimi koji kataliziraju proces te posljedice koje su uzrok tog procesa. Također se nastoji ukazati na to da je ograničena oksidacija u određenim vrstama vina, u nekima više u nekima manje, dobrodošla i može znatno doprinijeti kvaliteti vina, posebno crnih. Temeljem literature te praćenih radova i istraživanja, ovaj rad želi naglasiti činjenicu da ako se vino ne zaštiti od oksidacije, tijekom cijelog procesa proizvodnje, ona može imati veliki odraz na kvalitetu vina u vidu organoleptičkih mana. Rad završava zaključnom analizom i osvrtom na sve navedeno.
Izvorni jezik
Hrvatski