Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 889555

Uloga kisika u proizvodnji vina


Sakač, Benjamin
Uloga kisika u proizvodnji vina, 2013., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 889555 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Uloga kisika u proizvodnji vina
(Role of oxigen in wine production)

Autori
Sakač, Benjamin

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
20.09

Godina
2013

Stranica
25

Mentor
Jeromel, Ana

Neposredni voditelj
Jagatić Korenika, Ana-Marija

Ključne riječi
oksidacija ; kakvoća vina ; mane vina
(oxidation ; control ; quality ; organoleptic defects of wine)

Sažetak
Procesi oksidacije, odnosno povezivanje kisika s različitim spojevima u vinu su nezaobilazni, a mogu biti pozitivni ili negativni, ovisno o kontroli i utjecaju na senzorna svojstva vina. Kontrola procesa oksidacije, preventivnim djelovanjem i praćenjem svojstava vina, može spriječiti pojavu oksidacije kao mane vina, a omogućiti pozitivan utjecaj na dozrijevanje vina. Ovim radom ukazat će se na važnost oksidacijskih procesa i tehnoloških postupaka s ciljem dobivanja vina optimalne kakvoće. Oksidacija vina je pojam pod kojim podrazumijevamo sklop vrlo važnih reakcija koje dolaze kroz obradu i dozrijevanje vina. U radu su opisani mehanizmi oksidacije, supstrati u procesu oksidacije, enzimi koji kataliziraju proces te posljedice koje su uzrok tog procesa. Također se nastoji ukazati na to da je ograničena oksidacija u određenim vrstama vina, u nekima više u nekima manje, dobrodošla i može znatno doprinijeti kvaliteti vina, posebno crnih. Temeljem literature te praćenih radova i istraživanja, ovaj rad želi naglasiti činjenicu da ako se vino ne zaštiti od oksidacije, tijekom cijelog procesa proizvodnje, ona može imati veliki odraz na kvalitetu vina u vidu organoleptičkih mana. Rad završava zaključnom analizom i osvrtom na sve navedeno.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Profili:

Avatar Url Ana Jeromel (mentor)

Avatar Url Ana-Marija Jagatić Korenika (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Sakač, Benjamin
Uloga kisika u proizvodnji vina, 2013., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Sakač, B. (2013) 'Uloga kisika u proizvodnji vina', diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Saka\v{c}, Benjamin}, year = {2013}, pages = {25}, keywords = {oksidacija, kakvo\'{c}a vina, mane vina}, title = {Uloga kisika u proizvodnji vina}, keyword = {oksidacija, kakvo\'{c}a vina, mane vina}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Saka\v{c}, Benjamin}, year = {2013}, pages = {25}, keywords = {oxidation, control, quality, organoleptic defects of wine}, title = {Role of oxigen in wine production}, keyword = {oxidation, control, quality, organoleptic defects of wine}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font