Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 889549

Utvrđivanje kakvoće vina za potrebe stavljanja u promet u Republici Hrvatskoj


Šerbetić (Čamber), Edita
Utvrđivanje kakvoće vina za potrebe stavljanja u promet u Republici Hrvatskoj, 2011., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 889549 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utvrđivanje kakvoće vina za potrebe stavljanja u promet u Republici Hrvatskoj
(Definition of wine quality for wine market in Republic of Croatia)

Autori
Šerbetić (Čamber), Edita

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
20.09

Godina
2011

Stranica
37

Mentor
Jagatić Korenika, Ana-Marija

Ključne riječi
vino ; kakvoća ;
(wine ; quality)

Sažetak
Kroz ovaj rad prikazana je kompleksnost postupka puštanja vina u promet u Republici Hrvatskoj, koja je još uvijek nepoznata širem potrošačkom društvu. S obzirom da se sam rad nije bavio istraživanjem među potrošačima, tu temu držim kao bitnu za buduća istraživanja vezano za potrošnju vina - kako bi se potrašači bilo preko medija ili edukativnih skupova educirali o vinu koji se smatra prehrambenim proizvodom. Cilj rada bio je iz perspektive jednog educiranog potrošača objasniti budućim čitateljima koje sve korake vino mora proći, odnosno zadovoljiti da bi se moglo koristiti kao prehrambena namirnica. Do tog cilja došlo se sakupljajući podatke o dopuštenim i zabranjenim postupcima odnosno sredstvima u proizvodnji vina, o parametrima koji se uzimaju u obzir prilikom određivanja senzorne ocjene vina i fizikalno-kemijske analize te o pravilnom uzimanju uzoraka za analizu da bi bili zadovoljeni zakonski propisi. Prilikom skupljanja literature za rad prikupljeno je mnoštvo podataka. Bilo je teško odlučiti koje su stavke najbitnije, a da se ne prelazi u širinu i ne izgubi sama bit rada. U radu su opisani spojevi u vinu i njihove propisane količine za svaku kategoriju vina što se smatra vrlo bitnim i neizostavnim kako bi sam proizvod od referentnih institucija dobio dozvolu za puštanje na tržište. Također se objasnilo koja vina ne mogu dobiti dozvolu za puštanje u promet jer im je nađena određena mana, zbog čega štetno utječu na ljudsko zdravlje ili nisu užitna. Svi ti podaci skupljeni su u ovaj rad kako bi sadašnji i budući proizvođači lakše došli do određenih odgovora, te kako bi lakše shvatili propise koje su dužni ispuniti za svoj konačni proizvod. Iz rada se može vidjeti da nikako nisu isključeni i sami potrošači, budući da su podaci dostupni široj javnosti. Zakoni su pročišćeni tako da svaka fizička i pravna osoba može shvatiti bit svakog članka. Ono što bi se iz rada trebalo uzeti kao bitno jest da bez pravilno izvedenih postupaka u proizvodnji nema niti dobrog finalnog proizvoda.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA



Citiraj ovu publikaciju:

Šerbetić (Čamber), Edita
Utvrđivanje kakvoće vina za potrebe stavljanja u promet u Republici Hrvatskoj, 2011., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Šerbetić (Čamber), E. (2011) 'Utvrđivanje kakvoće vina za potrebe stavljanja u promet u Republici Hrvatskoj', diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}erbeti\'{c} (\v{C}amber), Edita}, year = {2011}, pages = {37}, keywords = {vino, kakvo\'{c}a, }, title = {Utvr\djivanje kakvo\'{c}e vina za potrebe stavljanja u promet u Republici Hrvatskoj}, keyword = {vino, kakvo\'{c}a, }, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}erbeti\'{c} (\v{C}amber), Edita}, year = {2011}, pages = {37}, keywords = {wine, quality}, title = {Definition of wine quality for wine market in Republic of Croatia}, keyword = {wine, quality}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font