Pregled bibliografske jedinice broj: 889545
Utjecaj polifenolne zrelosti grožđa na kakvoću crnih vina
Utjecaj polifenolne zrelosti grožđa na kakvoću crnih vina, 2011., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 889545 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj polifenolne zrelosti grožđa na kakvoću crnih vina
(Influence of polyphenolic maturity on red wine quality)
Autori
Škarić, Ana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
30.06
Godina
2011
Stranica
26
Mentor
Jagatić Korenika, Ana-Marija
Ključne riječi
polifenoli ; fenolna zrelost ; crno vino
(polyphenolic ; maturity ; red wine)
Sažetak
Grožđe doseže enološku zrelost kad su razni faktori u ravnoteži, dajući mogućnost da proizvede vina najviše kvalitete. Tehnološka (omjer šećer / kiselina), aromatska (najveći potencijal arome), i fenolna zrelost su nezavisne varijable koje se moraju uzeti u obzir pri procjeni enološke zrelosti i odlučivanja roka berbe grožđa. Fenola zrelost se ne odnosi samo ukupnu koncentraciju ovih tvari, već i na njihovu strukturu i sposobnost da se ekstrahiraju iz grožđa tijekom vinifikacije. Posljednjih godina, se zahtijevaju vina s dubokom crnom bojom, punog tijela, mekanih tanina i voćnih mirisa. Ova svojstva se mogu postići samo s grožđem koje je doseglo visoku fenolnu zrelost. Bogatstvo fenola ovisi o sadržaju i količini tih sastojaka (osobitno antocijanima i taninima) koji u mošt dolaze iz sjemenke, kožice, soka grožđa kao i peteljke (ovisno o postupku prerade). Antocijani i tanini se nalaze u čvrstom dijelu grozda odakle se ispuštaju tijekom proizvodnje vina. Nadalje, oni prolaze kroz različite enzimske i kemijske reakcije tijekom vinifikacije i starenja vina. Dvije vrste flavonoida, antocijani i flavanoli, osobito su relevantni za kvalitetu crnih vina, budući da su ključni spojevi za definiciju boje i astringenciju. Ostali flavonoidi, kao što su flavonoli mogu imati neki utjecaj na boju i gorčinu, iako su u crnim vinima prisutni u mnogo manjem iznosima. Fenolni sastav vina ovisi o izvornom grožđu, enološkoj praksi i uvjetima skladištenja. Jako zrelo grožđe ima visoku koncentraciju antocijana koji daju vina s dubokom crnom bojom. Također, kod zrelog grožđa je prisutna niska astringencija i gorčina. Nezrelo grožđe može rezultirati vinom s lošom bojom, kao i visokom razinom gorčine i astringencije. Početna ljubičasto-crvena boja mladih crnih vina koja proizlazi iz antocijana, iz kožice grožđa, tijekom starenja prelazi u crvenkasto- smeđu, uglavnom zbog progresivnih strukturnih promjena antocijana. Astrigencija uključuje suhoću, hrapavost i stezanje u ustima. Razina astringencije mora biti uravnotežena u visoko kvalitetnim crnim vinima. Niska razina astringencije može vino učiniti nezanimljivim, dok ga višak čini oštrim i suhim. Vina, osobito crna, sadrže veće koncentracije polifenolnih spojeva (od 1000 mg/L do 1300 mg/L). Jednostavnim spektrofotometrijskim metodama se određuje sadržaj ukupnih fenola, ukupnih antocijana, niskomolekularnih i visokomolekularnih tanina ili senzornom ocjenom kožice i sjemenke pojedine bobice. Iako je ostvaren napredak u spoznaji strukture polifenola i njihovih reakcija još uvijek postoje nedostaci vezani uz definiranje prirode spojeva i mehanizama koji određuju crnu boju vina, percepciju astringencije i njihove promjene tijekom starenja vina.
Izvorni jezik
Hrvatski