Pregled bibliografske jedinice broj: 889482
Bezglutenski proizvodi – osvrt na zakonodavstvo po tržištima
Bezglutenski proizvodi – osvrt na zakonodavstvo po tržištima // 3. Hrvatski kongres zdravstvene ekologije s međunarodnim sudjelovanjem Zbornik sažetaka / Vidić Štrac, Ivona (ur.).
Zagreb: Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ), 2017. str. 78-80 (poster, domaća recenzija, sažetak, stručni)
CROSBI ID: 889482 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Bezglutenski proizvodi – osvrt na zakonodavstvo po tržištima
(Gluten Free Products – Review of Legislation by Markets)
Autori
Palfi, Marina ; Knežević, Nada ; Balija, Nadica ; Horvat Marković, Romana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni
Izvornik
3. Hrvatski kongres zdravstvene ekologije s međunarodnim sudjelovanjem Zbornik sažetaka
/ Vidić Štrac, Ivona - Zagreb : Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ), 2017, 78-80
ISBN
978-953-7031-63-3
Skup
3. Hrvatski kongres zdravstvene ekologije s međunarodnim sudjelovanjem
Mjesto i datum
Tuhelj, Hrvatska, 25.04.2017. - 27.04.2017
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
gluten, bezglutenski proizvodi, zakonodavstvo
(gluten, gluten free products, legislation)
Sažetak
Posljednjih godina zabilježeno je značajno povećanje broja osoba netolarantnih na gluten. Iako se smatralo da je celijakija uglavnom ograničena na Europu i druge razvijene zemlje, poput SAD-a, Kanade i Australije sve više dokaza upućuje na to da je ovaj poremećaj čest u drugim dijelovima svijeta (Bliski istok, sjeverna Afrika, južna i istočna Azija i Latinska Amerika). Osim toga, bezglutenska prehrana postaje sve popularnija i među stanovništvom koje nema dijagnosticiranu netoleranciju na gluten. Zbog svega navedenog predviđa se rast globalnog tržišta bezglutenskih proizvoda do 2018. godine po godišnjoj stopi od 10, 2%. S tim u vezi sve više proizvođača hrane odlučuje se staviti na tržište proizvode koji nose oznaku bez glutena ili sa smanjenim sadržajem glutena. Takav način označavanja proizvoda obvezuje proizvođača da prehrambeni proizvodi budu proizvedeni i kontrolirani sukladno propisima koji reguliraju ovo područje, čime se osigurava visoka razina zaštite potrošača. Usporedbom zakonske legislative zemalja članica Europske unije, Euroazijske ekonomske unije, GCC-a, Izraela, Australije, SAD-a, Kanade te još nekih zemalja u našem okruženju izrađen je pregled uvjeta za navođenje nutritivne izjave za gluten na prehrambenim proizvodima. Zakonski propisi koji se odnose na označavanje bezglutenskih proizvoda većine uspoređivanih zemalja temelje se na Codex Alimentairusu i navode da se na proizvod može staviti tvrdnja „bez glutena” za hranu koja kao gotov proizvod sadrži <20 mg/kg glutena. Europska unija je donijela Uredbu 828/2014 o informiranju potrošača o odsutnosti ili smanjenoj prisutnosti glutena u hrani koja osim izjave „bez glutena“ dopušta navođenje i izjave „vrlo mali sadržaj glutena”. Europske zemlje koje nisu članice Europske unije, a još nemaju usvojenu svoju zakonsku legislativu o označavanju bezglutenskih proizvoda, prihvaćaju propise Europske unije. Najstrože propise ima Australija koji nalažu da ukoliko proizvod nosi oznaku „Gluten Free" proizvod uopće ne smije sadržavati gluten, dok se za količinu glutena < 20 mg / 100 g proizvoda može staviti izjava „Gluten Low“. U svijetu postoje i certifikacijske kuće koje imaju svoje standarde za označavanje proizvoda bez glutena. Tako, na primjer, GFCO (Gluten-Free Certification Organization) ima standard stroži od kodeksa, propisa SAD-a, Kanade, Europske unije i mnogih drugih zemalja za označavanje proizvoda bez glutena i zahtijeva da svi gotovi proizvodi koji koriste GFCO Logotip sadrže ≤10 ppm glutena. Iako dosta zemalja ima jednake ili slične zakonske propise o označavanju bezglutenskih proizvoda ono nije standardizirano na svim ispitivanim tržištima. Proizvođači moraju navode na proizvodu uskladiti s važećom zakonskom legislativom svakog pojedinog tržišta na koje izvoze prehrambene proizvode.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
PODRAVKA prehrambena industrija d.d. FC "Istraživanje i razvoj