Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 887838

Utjecaj procesiranja hrane na sadržaj ostataka pesticida


Puntarić, Ada
Utjecaj procesiranja hrane na sadržaj ostataka pesticida, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 887838 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj procesiranja hrane na sadržaj ostataka pesticida
(The infuence of food processing on the content of pesticide residues)

Autori
Puntarić, Ada

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
07.07

Godina
2017

Stranica
34

Mentor
Kmetič, Ivana

Neposredni voditelj
Pomoć pri izradi - Murati, Teuta

Ključne riječi
hrana ; ostaci pesticida ; procesiranje ; toksičnost
(food ; pesticide residues ; processing ; toxicity)

Sažetak
Suvremena proizvodnja prehrambenih proizvoda je gotovo u potpunosti ovisna o upotrebi pesticida. Porast kontaminacije prehrambenih proizvoda ostacima pesticida je doveo do povećane potrebe za otkrivanjem načina za njihovo uklanjanje. Brojne tehnike procesiranja hrane, bilo u industriji ili u kućanstvima, mogu dovesti do smanjenja sadržaja ostataka pesticida. Njihovo uklanjanje iz namirnice ovisi o kemijskim karakteristikama pesticida, vrsti prehrambenog proizvoda u kojem se nalaze te o načinu procesiranja hrane. Razni pripremni (pranje vodom, kemijskim otopinama, guljenje) te termički postupci obrade hrane (pasterizacija, blanširanje, kuhanje, prženje, pečenje) koji se koriste u procesima pripreme hrane mogu dovesti do značajnog smanjenja sadržaja ostataka pesticida. Osim toga, manufakturna proizvodnja hrane ima također ulogu u smanjenju njihovog sadržaja u prehrambenim proizvodima. U ovom radu dat je prikaz najčešćih tehnika procesiranja hrane i njihov utjecaj na smanjenje sadržaja ostataka u krajnjim proizvodima.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ivana Kmetič (mentor)

Avatar Url Teuta Murati (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Puntarić, Ada
Utjecaj procesiranja hrane na sadržaj ostataka pesticida, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Puntarić, A. (2017) 'Utjecaj procesiranja hrane na sadržaj ostataka pesticida', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Puntari\'{c}, Ada}, year = {2017}, pages = {34}, keywords = {hrana, ostaci pesticida, procesiranje, toksi\v{c}nost}, title = {Utjecaj procesiranja hrane na sadr\v{z}aj ostataka pesticida}, keyword = {hrana, ostaci pesticida, procesiranje, toksi\v{c}nost}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Puntari\'{c}, Ada}, year = {2017}, pages = {34}, keywords = {food, pesticide residues, processing, toxicity}, title = {The infuence of food processing on the content of pesticide residues}, keyword = {food, pesticide residues, processing, toxicity}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font