Pregled bibliografske jedinice broj: 887838
Utjecaj procesiranja hrane na sadržaj ostataka pesticida
Utjecaj procesiranja hrane na sadržaj ostataka pesticida, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 887838 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj procesiranja hrane na sadržaj ostataka pesticida
(The infuence of food processing on the content of pesticide residues)
Autori
Puntarić, Ada
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
07.07
Godina
2017
Stranica
34
Mentor
Kmetič, Ivana
Neposredni voditelj
Pomoć pri izradi - Murati, Teuta
Ključne riječi
hrana ; ostaci pesticida ; procesiranje ; toksičnost
(food ; pesticide residues ; processing ; toxicity)
Sažetak
Suvremena proizvodnja prehrambenih proizvoda je gotovo u potpunosti ovisna o upotrebi pesticida. Porast kontaminacije prehrambenih proizvoda ostacima pesticida je doveo do povećane potrebe za otkrivanjem načina za njihovo uklanjanje. Brojne tehnike procesiranja hrane, bilo u industriji ili u kućanstvima, mogu dovesti do smanjenja sadržaja ostataka pesticida. Njihovo uklanjanje iz namirnice ovisi o kemijskim karakteristikama pesticida, vrsti prehrambenog proizvoda u kojem se nalaze te o načinu procesiranja hrane. Razni pripremni (pranje vodom, kemijskim otopinama, guljenje) te termički postupci obrade hrane (pasterizacija, blanširanje, kuhanje, prženje, pečenje) koji se koriste u procesima pripreme hrane mogu dovesti do značajnog smanjenja sadržaja ostataka pesticida. Osim toga, manufakturna proizvodnja hrane ima također ulogu u smanjenju njihovog sadržaja u prehrambenim proizvodima. U ovom radu dat je prikaz najčešćih tehnika procesiranja hrane i njihov utjecaj na smanjenje sadržaja ostataka u krajnjim proizvodima.
Izvorni jezik
Hrvatski
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb