Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 887719

Grašak (Pisum sativum L.)-alternativni izvor bjelančevina u obrocima ovaca u ekološkoj proizvodnji


Antunović, Zvonko; Novoselec, Josip; Sičaja, Vinko; Klir, Željka
Grašak (Pisum sativum L.)-alternativni izvor bjelančevina u obrocima ovaca u ekološkoj proizvodnji // Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme, 58 (2016), 2; 79-85 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, znanstveni)


CROSBI ID: 887719 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Grašak (Pisum sativum L.)-alternativni izvor bjelančevina u obrocima ovaca u ekološkoj proizvodnji
(Pea (Pisum sativum L.)-an alternative source of protein in diets of sheep in organic farming)

Autori
Antunović, Zvonko ; Novoselec, Josip ; Sičaja, Vinko ; Klir, Željka

Izvornik
Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme (0023-4850) 58 (2016), 2; 79-85

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni

Ključne riječi
Grašak ; Ovce ; Hranidba ; Bjelančevine ; Ekološka proizvodnja
(pea ; sheep ; nutrition ; proteins ; organic farming)

Sažetak
Cilj ovoga rada je prikazati mogućnost korištenja graška kao alternativnog izvora bjelančevina u obrocima ovaca i janjadi u ekološkoj proizvodnji. Grašak (Pisum sativum L.) se u obrocima ovaca i janjadi najčešće koristi kao zrno, a rjeđe kao slama. Osobito je njegova primjena raširena u zemljama mediteranskog područja s obzirom na povoljne klimatske prilike, sve veću cijenu koštanja soje, kontaminiranost soje, zabranu korištenja genetski modificirane soje u obrocima životinja u ekološkim uzgojima, kao i zabranu korištenja mesnog brašna kao izvora bjelančevina u obrocima životinja. Brojna istraživanja ukazuju na opravdanost korištenja graška u hranidbi ovaca i janjadi s obzirom na njegovu visoku hranidbenu vrijednost zbog obilja bjelančevina (22-34%), dobre izbalansiranosti esencijalnih aminokiselina i nezasićenih masnih kiselina te visokog sadržaja škroba (preko 40% suhe tvari). Sadržaj antinutritivnih tvari u današnjih kultivara graška je zanemariv u odnosu na prijašnje kultivare te je moguće njegovo korištenje u obrocima ovaca i janjadi i bez primjene toplinskih tretmana. Pri balansiranju obroka čiji je izvor bjelančevina temeljen na grašku najčešće se kao žitarica koristi ječam s obzirom na različitu brzinu razgradnje navedenih krmiva. Analizirajući proizvodna svojstva i kvalitetu dobivenih proizvoda ovaca i janjadi (dnevni prirasti, količina i kvaliteta mlijeka, klaonička kvaliteta janjećih trupova i kvaliteta mesa) u brojnim je istraživanjima potvrđena opravdana uporaba graška kao izvora bjelančevina u njihovim obrocima kao potpuna ili djelomična zamjena za soju. Navedene spoznaje bi trebalo proširiti dodatnim istraživanjima vezanim za utvrđivanje odgovarajućeg udjela graška u obrocima ovaca i janjadi u ekološkoj proizvodnji s obzirom na njihova proizvodna svojstva i kvalitetu dobivenih proizvoda.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek

Profili:

Avatar Url Željka Klir (autor)

Avatar Url Zvonko Antunović (autor)

Avatar Url Josip Novoselec (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Antunović, Zvonko; Novoselec, Josip; Sičaja, Vinko; Klir, Željka
Grašak (Pisum sativum L.)-alternativni izvor bjelančevina u obrocima ovaca u ekološkoj proizvodnji // Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme, 58 (2016), 2; 79-85 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, znanstveni)
Antunović, Z., Novoselec, J., Sičaja, V. & Klir, Ž. (2016) Grašak (Pisum sativum L.)-alternativni izvor bjelančevina u obrocima ovaca u ekološkoj proizvodnji. Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme, 58 (2), 79-85.
@article{article, author = {Antunovi\'{c}, Zvonko and Novoselec, Josip and Si\v{c}aja, Vinko and Klir, \v{Z}eljka}, year = {2016}, pages = {79-85}, keywords = {Gra\v{s}ak, Ovce, Hranidba, Bjelan\v{c}evine, Ekolo\v{s}ka proizvodnja}, journal = {Krmiva : \v{c}asopis o hranidbi \v{z}ivotinja, proizvodnji i tehnologiji krme}, volume = {58}, number = {2}, issn = {0023-4850}, title = {Gra\v{s}ak (Pisum sativum L.)-alternativni izvor bjelan\v{c}evina u obrocima ovaca u ekolo\v{s}koj proizvodnji}, keyword = {Gra\v{s}ak, Ovce, Hranidba, Bjelan\v{c}evine, Ekolo\v{s}ka proizvodnja} }
@article{article, author = {Antunovi\'{c}, Zvonko and Novoselec, Josip and Si\v{c}aja, Vinko and Klir, \v{Z}eljka}, year = {2016}, pages = {79-85}, keywords = {pea, sheep, nutrition, proteins, organic farming}, journal = {Krmiva : \v{c}asopis o hranidbi \v{z}ivotinja, proizvodnji i tehnologiji krme}, volume = {58}, number = {2}, issn = {0023-4850}, title = {Pea (Pisum sativum L.)-an alternative source of protein in diets of sheep in organic farming}, keyword = {pea, sheep, nutrition, proteins, organic farming} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font