Pregled bibliografske jedinice broj: 887719
Grašak (Pisum sativum L.)-alternativni izvor bjelančevina u obrocima ovaca u ekološkoj proizvodnji
Grašak (Pisum sativum L.)-alternativni izvor bjelančevina u obrocima ovaca u ekološkoj proizvodnji // Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme, 58 (2016), 2; 79-85 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, znanstveni)
CROSBI ID: 887719 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Grašak (Pisum sativum L.)-alternativni izvor bjelančevina u obrocima ovaca u ekološkoj proizvodnji
(Pea (Pisum sativum L.)-an alternative source of protein in diets of sheep in organic farming)
Autori
Antunović, Zvonko ; Novoselec, Josip ; Sičaja, Vinko ; Klir, Željka
Izvornik
Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme (0023-4850) 58
(2016), 2;
79-85
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni
Ključne riječi
Grašak ; Ovce ; Hranidba ; Bjelančevine ; Ekološka proizvodnja
(pea ; sheep ; nutrition ; proteins ; organic farming)
Sažetak
Cilj ovoga rada je prikazati mogućnost korištenja graška kao alternativnog izvora bjelančevina u obrocima ovaca i janjadi u ekološkoj proizvodnji. Grašak (Pisum sativum L.) se u obrocima ovaca i janjadi najčešće koristi kao zrno, a rjeđe kao slama. Osobito je njegova primjena raširena u zemljama mediteranskog područja s obzirom na povoljne klimatske prilike, sve veću cijenu koštanja soje, kontaminiranost soje, zabranu korištenja genetski modificirane soje u obrocima životinja u ekološkim uzgojima, kao i zabranu korištenja mesnog brašna kao izvora bjelančevina u obrocima životinja. Brojna istraživanja ukazuju na opravdanost korištenja graška u hranidbi ovaca i janjadi s obzirom na njegovu visoku hranidbenu vrijednost zbog obilja bjelančevina (22-34%), dobre izbalansiranosti esencijalnih aminokiselina i nezasićenih masnih kiselina te visokog sadržaja škroba (preko 40% suhe tvari). Sadržaj antinutritivnih tvari u današnjih kultivara graška je zanemariv u odnosu na prijašnje kultivare te je moguće njegovo korištenje u obrocima ovaca i janjadi i bez primjene toplinskih tretmana. Pri balansiranju obroka čiji je izvor bjelančevina temeljen na grašku najčešće se kao žitarica koristi ječam s obzirom na različitu brzinu razgradnje navedenih krmiva. Analizirajući proizvodna svojstva i kvalitetu dobivenih proizvoda ovaca i janjadi (dnevni prirasti, količina i kvaliteta mlijeka, klaonička kvaliteta janjećih trupova i kvaliteta mesa) u brojnim je istraživanjima potvrđena opravdana uporaba graška kao izvora bjelančevina u njihovim obrocima kao potpuna ili djelomična zamjena za soju. Navedene spoznaje bi trebalo proširiti dodatnim istraživanjima vezanim za utvrđivanje odgovarajućeg udjela graška u obrocima ovaca i janjadi u ekološkoj proizvodnji s obzirom na njihova proizvodna svojstva i kvalitetu dobivenih proizvoda.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek