Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 887624

Optimizacija i validacija HPLC metode za određivanje aminokiselina


Ostojić, Jelena
Optimizacija i validacija HPLC metode za određivanje aminokiselina, 2017., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 887624 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Optimizacija i validacija HPLC metode za određivanje aminokiselina
(Optimization and validation of HPLC method for the determination of amino acids)

Autori
Ostojić, Jelena

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
19.07

Godina
2017

Stranica
51

Mentor
Hruškar, Mirjana

Ključne riječi
aminokiseline, derivatizacija, HPLC, optimizacija, validacija
(amino acids, derivatization, HPLC, optimization, validation)

Sažetak
Cilj ovog istraživanja bio je optimizirati i validirati metodu za određivanje asparagina, glutaminske kiseline, serina, arginina, prolina, treonina, metionina i izoleucina pomoću tekućinske kromatografije visoke djelotvornosti (HPLC). Optimizacija metode obuhvaćala je optimizaciju uvjeta derivatizacije aminokiselina te uvjeta kromatografske analize. Validacija metode provedena je uz derivatizaciju u trajanju od 20 minuta, pri utvrđenom optimalnom gradijentnom eluiranju te pri temperaturi kolone od 50 °C. Ključni parametri validacije bili su selektivnost, linearnost i radno područje, preciznost, granica detekcije, granica kvantifikacije i robusnost. Budući da su rezultati provedenih validacijskih ispitivanja u skladu s postavljenim kriterijima prihvatljivosti, može se zaključiti da je metoda selektivna, linearna unutar radnog područja te precizna u određivanju ciljanih analita. Utvrđena je stabilnost derivata aminokiselina u vremenu od dva sata pri +4 °C.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Mirjana Hruškar (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Ostojić, Jelena
Optimizacija i validacija HPLC metode za određivanje aminokiselina, 2017., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Ostojić, J. (2017) 'Optimizacija i validacija HPLC metode za određivanje aminokiselina', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Ostoji\'{c}, Jelena}, year = {2017}, pages = {51}, keywords = {aminokiseline, derivatizacija, HPLC, optimizacija, validacija}, title = {Optimizacija i validacija HPLC metode za odre\djivanje aminokiselina}, keyword = {aminokiseline, derivatizacija, HPLC, optimizacija, validacija}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Ostoji\'{c}, Jelena}, year = {2017}, pages = {51}, keywords = {amino acids, derivatization, HPLC, optimization, validation}, title = {Optimization and validation of HPLC method for the determination of amino acids}, keyword = {amino acids, derivatization, HPLC, optimization, validation}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font