Pregled bibliografske jedinice broj: 887597
Zona-Okusi i mirisi zadarskog kraja
Zona-Okusi i mirisi zadarskog kraja. Zadar: Županija Zadarska, 2017 (monografija)
CROSBI ID: 887597 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Zona-Okusi i mirisi zadarskog kraja
(Zone-Tastes and Flavours of the Zadar Region)
Autori
Vranešić Bender, Darija ; Jošić, Mirja ; Blažok, Tena ; Cobal, Sara ; Kovačević, Marta ; Škapin, Bruna ; Đugum, Jelena ; Savić, Zvonimir ; Ivanišević, Jelena ; Čepek, Marijo
Ostali urednici
Segarić, Daniel
Vrsta, podvrsta i kategorija knjige
Autorske knjige, monografija, pregledna
Izdavač
Županija Zadarska
Grad
Zadar
Godina
2017
Stranica
86
ISBN
978-953-57917-8-2
Ključne riječi
miris, okus, Zadar, zona
(flavour, taste, Zadar, zone)
Sažetak
Mediteranska prehrana jedno je od obilježja prostora Zadarske županije. Za mediteranski način prehrane karakteristično je obilje hrane biljnog podrijetla te autohtoni tradicionalni proizvodi. Naziv ZONA općenito simbolizira ograničeni dio površine, prostora (teritorija) ; predstavlja i pojas, područje te stavlja naglasak na autohtone namirnice omeđenog područja Zadarske županije. Odabrane namirnice kojima se pridaje posebni značaj su: višnja maraska, smokva, češnjak, maslinovo ulje, riba, dagnje, janjetina i jaretina, šokol, paški sir, med, ninska sol te vino i prošek.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
Napomena
Monografija je dio projekta Valorizacija, promocija i plasman autohtonih tradicionalnih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda Zadarske županije
POVEZANOST RADA
Profili:
Darija Vranešić Bender
(autor)
Jelena Ivanišević
(autor)
Jelena Đugum
(autor)
Sara Cobal
(autor)
Zvonimir Savić
(autor)