Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 887589

Primjena različitih tehnika ekstrakcije u obradi nusproizvoda prehrambene industrije


Ervačić, Josipa
Primjena različitih tehnika ekstrakcije u obradi nusproizvoda prehrambene industrije, 2017., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 887589 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Primjena različitih tehnika ekstrakcije u obradi nusproizvoda prehrambene industrije
(Application of different extraction techniques in the processing of food industry by-products)

Autori
Ervačić, Josipa

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
14.07

Godina
2017

Stranica
57

Mentor
Jokić, Stela ; Molnar, Maja

Ključne riječi
nusproizvod ; prehrambena industrija , aktivne komponente ; ekstrakcija ; antioksidacijska aktivnost
(By-products ; food industry , active components ; extraction ; antioxidant activity)

Sažetak
Svaka industrija pa tako i prehrambena ima cilj proizvesti što kvalitetniji proizvod uz što bolje iskorištenje sirovine tj. uz minimalnu količinu otpada, gdje otpad ne mora nužno biti ''otpad'' već može predstavljati nusproizvod ili sirovinu u nekom budućem procesu. Danas postoji velik interes u iskorištenju nusproizvoda prehrambene industrije u različite svrhe jer sadrže mnoge potencijalno korisne tvari i zbog toga bi mogli predstavljati značajne sirovine u proizvodnji/razvoju novih proizvoda. U ovom radu proizvedeni su ekstrakti različitih nusproizvoda prehrambene industrije biljnoga podrijetla: unutarnje pregrade oraha, kakao ljuska, pljevica kave, sjemenke grožđa Teran i Merlot, kožica grožđa, kora nara, koštice lubenice, koštice i peteljke trešnje, te sjemenke marelice, te je određeno njihovo antioksidacijsko i antibakterijsko djelovanje. Antioksidacijska aktivnost ekstrakata određena je DPPH metodom. Antibakterijska aktivnost provedena je na četiri soja test bakterija: Bacillus subtilis, Staphylococcus aureus, Pseudomonas aeruginosa i Escherichia coli, te je određena s obzirom na minimalne koncentracije inhibitora modificiranom metodom mikrodilucije supstrata. Najveću antioksidacijsku aktivnost pokazao je ekstrakt unutarnjih pregrada oraha (18, 80 mg/mL), a najveću antibakterijsku aktivnost ekstrakti unutarnjih pregrada oraha i pljevica kave (0, 0156 mg/mL - E. coli ; 0, 0156 mg/L - P. aeruginosa ; 0, 0078 mg/mL - B. subtilis ; 0, 0625 mg/mL - S. aureus). Nadalje, u radu je ispitan i utjecaj metode ekstrakcije (hladno prešanje i superkritična CO2 ekstrakcija) na izolaciju ulja iz sjemenki marelice i sjemenki grožđa. U sjemenkama marelice naglasak je dan na udio amigdalina, a u sjemenkama grožđa na udjele polifenola koji su određeni primjenom tekućinske kromatografije visoke djelotvornosti (HPLC). Sastav masnih kiselina u dobivenim uljima je određen metodom plinske kromatografije s plamenim detektorom GC/FID. Ovaj rad doprinosi rješenju stvaranja velike količine organskog otpada koji danas predstavlja ogromni ekološki i financijski teret u gotovo svim granama prehrambene industrije.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Maja Molnar (mentor)

Avatar Url Stela Jokić (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.ptfos.hr urn.nsk.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Ervačić, Josipa
Primjena različitih tehnika ekstrakcije u obradi nusproizvoda prehrambene industrije, 2017., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Ervačić, J. (2017) 'Primjena različitih tehnika ekstrakcije u obradi nusproizvoda prehrambene industrije', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Erva\v{c}i\'{c}, Josipa}, year = {2017}, pages = {57}, keywords = {nusproizvod, prehrambena industrija , aktivne komponente, ekstrakcija, antioksidacijska aktivnost}, title = {Primjena razli\v{c}itih tehnika ekstrakcije u obradi nusproizvoda prehrambene industrije}, keyword = {nusproizvod, prehrambena industrija , aktivne komponente, ekstrakcija, antioksidacijska aktivnost}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Erva\v{c}i\'{c}, Josipa}, year = {2017}, pages = {57}, keywords = {By-products, food industry , active components, extraction, antioxidant activity}, title = {Application of different extraction techniques in the processing of food industry by-products}, keyword = {By-products, food industry , active components, extraction, antioxidant activity}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font