Pregled bibliografske jedinice broj: 887540
Procjena alelopatskog utjecaja gospine trave (Hypericum perforatum L.) na salatu
Procjena alelopatskog utjecaja gospine trave (Hypericum perforatum L.) na salatu, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Osijek
CROSBI ID: 887540 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Procjena alelopatskog utjecaja gospine trave
(Hypericum perforatum L.) na salatu
(Assessment of allelopathic effect of St. John's
wort (Hypericum perforatum L.) on lettuce)
Autori
Delinac, Ana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Poljoprivredni fakultet u Osijeku
Mjesto
Osijek
Datum
17.07
Godina
2017
Stranica
21
Mentor
Ravlić, Marija
Ključne riječi
alelopatija ; gospina trava (Hypericum perforatum) ; vodeni ekstrakti ; klijavost ; list ; stabljika
(allelopathy ; St. John's wort (Hypericum perforatum) ; water extracts ; germination ; leaf ; stem)
Sažetak
Cilj rada bio je procijeniti alelopatski utjecaj gospine trave (Hypericum perforatum L.) na klijavost i početni rast salate. U laboratoriju u Petrijevim zdjelicama istražen je utjecaj vodenih ekstrakata od suhe mase stabljike i lista gospine trave. Vodeni ekstrakti od stabljike i lista gospine trave značajno su smanjili klijavost sjemena salate za 12% odnosno 11, 1%. Na duljinu korijena klijanaca negativan utjecaj imao je samo ekstrakt lista, dok je ekstrakt stabljike pozitivno djelovao na duljinu izdanka salate za 19, 6%. Svježa masa klijanaca smanjena je značajno u oba tretmana do 40, 3%. Ekstrakt lista pokazali su veći inhibitorni utjecaj na duljinu korijena i izdanka i svježu masu klijanaca salate.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)