Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 887282

Kakvoća mesa svinja turopoljske pasmine iz uzgoja na otvorenom


Žitković, Kristina
Kakvoća mesa svinja turopoljske pasmine iz uzgoja na otvorenom, 2017., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 887282 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Kakvoća mesa svinja turopoljske pasmine iz uzgoja na otvorenom
(The meat quality of Turopolje pigs reared outdoor)

Autori
Žitković, Kristina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
21.07

Godina
2017

Stranica
32

Mentor
Karolyi, Danijel

Neposredni voditelj
Kaić, Ana

Ključne riječi
kakvoća mesa ; pH vrijednost ; boja mesa ; turopoljska pasmina svinja
(meat quality ; pH value ; meat colour ; Turopolje pig breed)

Sažetak
Cilj ovog rada bio je utvrditi kakvoću mesa (pH vrijednost i boju - L* (svjetlina), a* (crvenilo), b* (žutilo)) svinja turopoljske pasmine iz uzgoja na otvorenom, uz hranidbu prirodnim krmivima i prihranu koncentratom. Istraživanje je provedeno na 20 tovljenika oba spola (nazimice i kastrati), žive mase prije klanja 94, 8 ± 11, 55 kg i dobi oko 1, 5 godina. Vrijednosti pH1 izmjerena 45 min. i vrijednost pH2 izmjerena 24 h post mortem u dugom leđnom mišiću utvrđene su primjenom ubodnog pH- metra. Boja mesa utvrđena je 24 h post mortem na svježem presjeku istog mišića nakon stabilizacije boje od 10 min. Prosječna pH1 vrijednost iznosila je 6, 43±0, 166, dok je prosječna pH2 vrijednost iznosila 5, 97±0, 219. Prosječne vrijednosti L*, a* i b* iznosile su redom 44, 55±1, 66, 19, 24±0, 980 i 5, 65±0, 877. Zaključeno je da je kakvoća mesa turopoljske pasmine svinja iz otvorenog uzgoja zadovoljavajuća, uz preduvjet pravilnog postupka sa životinjama prije klanja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
EK-H2020-634476 - DIVERSITY OF LOCAL PIG BREEDS AND PRODUCTION SYSTEMS FOR HIGH QUALITY TRADITIONAL PRODUCTS AND SUSTAINABLE PORK CHAINS (TREASURE) (Kušec, Goran; Karolyi, Danijel, EK - H2020-SFS-2014-2) ( CroRIS)

Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Danijel Karolyi (mentor)

Avatar Url Ana Kaić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Žitković, Kristina
Kakvoća mesa svinja turopoljske pasmine iz uzgoja na otvorenom, 2017., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Žitković, K. (2017) 'Kakvoća mesa svinja turopoljske pasmine iz uzgoja na otvorenom', diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{Z}itkovi\'{c}, Kristina}, year = {2017}, pages = {32}, keywords = {kakvo\'{c}a mesa, pH vrijednost, boja mesa, turopoljska pasmina svinja}, title = {Kakvo\'{c}a mesa svinja turopoljske pasmine iz uzgoja na otvorenom}, keyword = {kakvo\'{c}a mesa, pH vrijednost, boja mesa, turopoljska pasmina svinja}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{Z}itkovi\'{c}, Kristina}, year = {2017}, pages = {32}, keywords = {meat quality, pH value, meat colour, Turopolje pig breed}, title = {The meat quality of Turopolje pigs reared outdoor}, keyword = {meat quality, pH value, meat colour, Turopolje pig breed}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font