Pregled bibliografske jedinice broj: 887247
Proizvodnja i trženje kruške u Hrvatskoj, Europi i svijetu
Proizvodnja i trženje kruške u Hrvatskoj, Europi i svijetu // Zbornik sažetaka, 11. znanstveno - stručnog savjetovanja hrvatskih voćara s međunarodnim sudjelovanjem, Beli Manastir 2016. / Stanisavljević, Aleksandar ; Šimunović, Višnja ; Vujević, Predrag (ur.).
Zagreb: Hrvatska voćarska zajednica (HVZ), 2016. str. 59-59 (predavanje, nije recenziran, sažetak, stručni)
CROSBI ID: 887247 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Proizvodnja i trženje kruške u Hrvatskoj, Europi i svijetu
(The Pear Production and marketing in the Croatia, Europe and World)
Autori
Biško, Ante ; Jukić, Ljubica ; Savić, Zvonimir ; Vujević, Predrag ; Halapija Kazija, Dunja ; Milinović, Bernardica ; Čiček, Danijel ; Jelačić, Tvrtko
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni
Izvornik
Zbornik sažetaka, 11. znanstveno - stručnog savjetovanja hrvatskih voćara s međunarodnim sudjelovanjem, Beli Manastir 2016.
/ Stanisavljević, Aleksandar ; Šimunović, Višnja ; Vujević, Predrag - Zagreb : Hrvatska voćarska zajednica (HVZ), 2016, 59-59
Skup
11. znanstveno - stručno savjetovanje hrvatskih voćara s međunarodnim sudjelovanjem
Mjesto i datum
Beli Manastir, Hrvatska, 03.03.2016. - 05.03.2016
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
kruška, podloga, sorta, uvoz, izvoz
(pear, rootstock, variety, import, export)
Sažetak
Kruška je popularna voćna vrsta u Republici Hrvatskoj ali njena proizvodnja, kao i u većini ostalih voćarskih zemalja, nije ni približna proizvodnji jabuke. Razlozi tome su: zahtjevnija tehnologija proizvodnje i čuvanja, složenije pitanje podloga i s tim povezanih poteškoća vezanih uz dunju: nepodudarnost, ferokloroza, te značajnije štete kod niskih temperatura. U radu je dan prikaz uzgoja kruške u Republici Hrvatskoj s naznakom proizvodnje sadnica, proizvodnih nasada, proizvodnje ploda, trgovinske bilance svježeg ploda kruške i prerađevina od kruške, te temeljne informacije u pogledu selekcija i ocjena novih podloga i sorata krušaka kao i tehnološka istraživanja vezana za daljnju intenzifikaciju koje se provode u najznačajnijim voćarskim centrima u Europi i SAD-u. Po proizvodnim površinama, u odnosu na ostale voćne vrste, u Republici Hrvatskoj kruška je tek na 9. mjestu, s udjelom koji čini 3, 47%. Proizvodnja je nedostatna pa se uvoze znatne količine ploda za potrošnju u svježem stanju i za preradu. Od podloga najzastupljenija je Pyrus communis L. (39.1%.), zatim dunje, BA 29 (25.4%), MC (17.8%) i MA (16.4%), a od sorata: Viljamovka (27.3%), Konferans (16%), Lipanjska ljepotica (8.5%), Fetelova (7.1%) i Rana Morettinijeva (5.5%). Posljednjih godina dolazi do postupne promjene u zastupljenosti podloga na način da se smanjuje postotni udio generativnih podloga (za 9%), a raste postotni udio vegetativnih podloga, posebice MC (12%). Analizirajući svjetsku proizvodnju kruške, nakon Kine, EU je najveći svjetski proizvođač, zatim slijede SAD i Argentina. Italija Španjolska, Nizozemska i Belgija proizvode ¾ EU proizvodnje, slijede ih Francuska i Portugal. Najzastupljenija sorta u Europi je Konferans zatim Fetelova, Viljamovka, te Roša.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Profili:
Predrag Vujević
(autor)
Zvonimir Savić
(autor)
Bernardica Milinović
(autor)
Ante Biško
(autor)