Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 887241

PROCJENA UPALNOG POTENCIJALA RAZLIČITIH PREHRAMBENIH OBRAZACA UPALNIM INDEKSOM PREHRANE


Vranešević, Mia
PROCJENA UPALNOG POTENCIJALA RAZLIČITIH PREHRAMBENIH OBRAZACA UPALNIM INDEKSOM PREHRANE, 2019., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 887241 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
PROCJENA UPALNOG POTENCIJALA RAZLIČITIH PREHRAMBENIH OBRAZACA UPALNIM INDEKSOM PREHRANE
(ASSESSMENT OF INFLAMMATORY POTENTIAL OF DIFFERENT DIETARY PATTERNS WITH THE DIETARY INFLAMMATORY INDEX)

Autori
Vranešević, Mia

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
12.07

Godina
2019

Stranica
59

Mentor
Bituh, Martina

Ključne riječi
upalni indeks prehrane, mediteranska dijeta, dijabetička dijeta
(dietary inflammatory index, mediterranean diet, diabetic diet)

Sažetak
Prehrana predstavlja snažan čimbenik regulacije i nastanka kroničnih upalnih procesa. Cilj ovog rada bio je procijeniti protuupalni, odnosno proupalni potencijal, mediteranske, dijabetičke i pankreatičke dijete. Također, htjela se uspostaviti povezanost navedenih prehrambenih obrazaca sa biokemijskim i antropometrijskim parametrima, te kardiometaboličkim indeksom (CMI) i indeksom lipidnog akumulacijskog produkta (LAP) u 88 pacijenata s dijabetesom tipa 2 koji su boravili u dnevnoj bolnici zbog neodgovarajuće regulirane šećerne bolesti. Upalni potencijal prehrane 70 različitih jelovnika ocijenjen je pomoću upalnog indeksa prehrane (eng. Dietary Inflammatory Index, DII®). Mediteranska je dijeta pokazala najjači protuupalni učinak (DII®=-0, 79), zatim dijabetička dijeta (DII®=-0, 74), dok je pankreatička dijeta pokazala proupalni učinak (DII®=0, 63). Usporedbom početnih antropometrijskih i biokemijskih parametara u 17 pacijenata s dijabetesom tipa 2, s rezultatima nakon šest mjeseci, utvrđena je statistički značajno niža vrijednost LDL-kolesterola (p=0, 041), triglicerida (p=0, 023), LAP indeksa (p=0, 014) i CMI-a (p=0, 039), što upućuje na potencijalno pridržavanje edukacijom usvojenih prehrambenih smjernica. Potrebno je osvijestiti važnost terapijskih i protuupalnih učinaka prehrane na zdravlje, pri čemu se mediteranska i dijabetička dijeta ističu kao najpoželjniji protuupalni prehrambeni obrasci.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Nutricionizam



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Martina Bituh (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Vranešević, Mia
PROCJENA UPALNOG POTENCIJALA RAZLIČITIH PREHRAMBENIH OBRAZACA UPALNIM INDEKSOM PREHRANE, 2019., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Vranešević, M. (2019) 'PROCJENA UPALNOG POTENCIJALA RAZLIČITIH PREHRAMBENIH OBRAZACA UPALNIM INDEKSOM PREHRANE', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Vrane\v{s}evi\'{c}, Mia}, year = {2019}, pages = {59}, keywords = {upalni indeks prehrane, mediteranska dijeta, dijabeti\v{c}ka dijeta}, title = {PROCJENA UPALNOG POTENCIJALA RAZLI\v{C}ITIH PREHRAMBENIH OBRAZACA UPALNIM INDEKSOM PREHRANE}, keyword = {upalni indeks prehrane, mediteranska dijeta, dijabeti\v{c}ka dijeta}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Vrane\v{s}evi\'{c}, Mia}, year = {2019}, pages = {59}, keywords = {dietary inflammatory index, mediterranean diet, diabetic diet}, title = {ASSESSMENT OF INFLAMMATORY POTENTIAL OF DIFFERENT DIETARY PATTERNS WITH THE DIETARY INFLAMMATORY INDEX}, keyword = {dietary inflammatory index, mediterranean diet, diabetic diet}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font