Pregled bibliografske jedinice broj: 88721
Istraživanje mogućnosti proizvodnje fermentiranih mliječnih napitaka tipa "light" i "double" uz dodatak hidrokoloida
Istraživanje mogućnosti proizvodnje fermentiranih mliječnih napitaka tipa "light" i "double" uz dodatak hidrokoloida, 2001., diplomski rad, Prehrambeno tehnološki fakultet, Osijek
CROSBI ID: 88721 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Istraživanje mogućnosti proizvodnje fermentiranih mliječnih napitaka tipa "light" i "double" uz dodatak hidrokoloida
(Examinations of production possibility of fermented milk drinks - type "light" and "double" with addition of hydrocoloids)
Autori
Bikić, Ivanka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Prehrambeno tehnološki fakultet
Mjesto
Osijek
Datum
23.03
Godina
2001
Stranica
69
Mentor
Hardi, Jovica
Neposredni voditelj
Slačanac, Vedran
Ključne riječi
jogurt; tekstura; kinetika fermentacije; karboksimetilceluloza; mliječna kiselina
(yoghurt; texture; kinetics of fermentation; carboxymethylcellulose; lactic acid)
Sažetak
U radu je praćen utjecaj dodatka hidrokoloida na kinetiku jogurtne fermentacije. Zabilježene su razlike u posljednjoj fazi fermentacije "light" i referentnog uzorka s dodatkom karboksimetilceluloze (CMC) u odnosu na uzorke bez dodatka CMC. Nije bilo značajnijih razlika u udjelu mliječne kiseline u uzorcima s i bez dodatka CMC. Reološke osobine su određene odmah nakon fermentacije, te tijekom 9 dana skladištenja. Dodatak CMC jače je djelovao na reološke osobine "light" uzoraka. Najbolja teksturalna svojstva imali su tijekom skladištenja referentni uzorci (bez dodatka CMC). Udio mliječne kiseline u uzorcima s dodatkom CMXC rastao je od 1. do 6. dana skladištenja, te je rast bio sporiji nego kod uzoraka bez dodatka CMC tijekom cijelog perioda skladištenja. Polaganiji pad pH vrijednosti zabilježen je kod uzoraka s dodatkom CMC, bez obzira na udio mliječne masti. Tijekom devetodnevnog skladištenja uzorci s dodatkom CMC imali su izrazito veću sinerezu nego uzorci bez CMC, osobito u "light" uzorcima
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija