Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 887103

Funkcionalna svojstva chia sjemenki


Kuraica, Ivona
Funkcionalna svojstva chia sjemenki, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 887103 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Funkcionalna svojstva chia sjemenki
(Functional properties of chia seeds)

Autori
Kuraica, Ivona

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
07.07

Godina
2017

Stranica
29

Mentor
Rimac Brnčić, Suzana

Ključne riječi
α-linolenska kiselina, prehrambena vlakna, nova hrana, funkcionalna hrana
(α-linolenic acid, dietary fibers, novel food, functional food)

Sažetak
Chia sjemenke (Salvia hispanica L.) nekada su bile tradicionalna namirnica u prehrani Maja i Asteka, a danas su prepoznate kao izvor visokovrijednih hranjivih tvari s velikim potencijalom za razvoj novih funkcionalnih proizvoda na svjetskom tržištu. Chia sjemenke su prirodni izvor α-linolenske kiseline, prehrambenih vlakana, proteina, a uz to dobar su izvor vitamina (niacina, vitamina C, vitamina A), minerala (kalcija, fosfora, kalija i magnezija) i polifenolnih spojeva (klorogenska i kava kiselina, miricetina, kvercetina i kemferola). Zbog svojih dobrih fiziklno-kemijskih svojstava kao što su sposobnost stvaranja stabilne emulzije i gelova sve se više koriste u prehrambenoj industriji u razvoju novih proizvoda. Chia sjemenke predstavljaju i novu funkcionalnu hranu zbog njihovog pozitivnog utjecaja na zdravlje ljudi, prvenstveno na prevenciju bolesti krvožilnog sustava, smanjenje krvnog tlaka i kontrolu razine glukoze u krvi. Cilj ovog rada je na temelju znanstvenih rezultata prikazati potencijalnu uporabu chia sjemenki u prehrambenoj industriji te njihov utjecaj na zdravlje ljudi.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Suzana Rimac Brnčić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Kuraica, Ivona
Funkcionalna svojstva chia sjemenki, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Kuraica, I. (2017) 'Funkcionalna svojstva chia sjemenki', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Kuraica, Ivona}, year = {2017}, pages = {29}, keywords = {α-linolenska kiselina, prehrambena vlakna, nova hrana, funkcionalna hrana}, title = {Funkcionalna svojstva chia sjemenki}, keyword = {α-linolenska kiselina, prehrambena vlakna, nova hrana, funkcionalna hrana}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Kuraica, Ivona}, year = {2017}, pages = {29}, keywords = {α-linolenic acid, dietary fibers, novel food, functional food}, title = {Functional properties of chia seeds}, keyword = {α-linolenic acid, dietary fibers, novel food, functional food}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font