Pregled bibliografske jedinice broj: 886893
Reakcije kvaternizacije pod utjecajem mikrovalnog zračenja
Reakcije kvaternizacije pod utjecajem mikrovalnog zračenja, 2017., diplomski rad, diplomski, Odjel za kemiju, Osijek
CROSBI ID: 886893 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Reakcije kvaternizacije pod utjecajem mikrovalnog
zračenja
(Quaternization reaction under the influence of
microwave radiation)
Autori
Jekić, Kristina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Odjel za kemiju
Mjesto
Osijek
Datum
14.07
Godina
2017
Stranica
38
Mentor
Marković, Berislav ; Gašo-Sokač, Dajana
Ključne riječi
piridin ; derivati piridina ; kvaternizacija ; kvaterne piridinijeve soli ; mikrovalna sinteza ; zelena kemija
(pyridine ; pyridine derivates ; quaternization ; quaternary pyridinum salts ; microwave sythesis ; green chemistry)
Sažetak
Kvaterne amonijeve soli imaju široku primjenu. Predstavljaju potencijalne antidote kod trovanja bojnim otrovima i pesticidima. Nekoliko kvaternih amonijevih spojeva, uključujući i piridinijeve soli s različitim duljinama lanaca, posjeduju antibakterijsku aktivnost prema Gram-pozitivnim i Gram- negativnim bakterijama. U ovom su radu izvedene reakcije kvaternizacije primjenom nove ekološki prihvatljive metode. Kvaterne su soli derivata piridina sintetizirane pod utjecajem mikrovalnog zračenja u acetonu i apsolutnom etanolu kao otapalu. Kvaternizacije su izvedene na piridoksal-oksimu, nikotinamidu i izonikotinamidu pomoću različitih elektrofila: 2- brom-4'-bromacetofenona, 2-brom-acetofenona, benzoil klorida, 1, 3-dijodpropana, dibrompropana i metil-jodida.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek,
Sveučilište u Osijeku - Odjel za kemiju