Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 886870

Modeliranje odnosa sadržaja masti i antropometrijskih parametara u kontinentalnoj i primorskoj regiji RH


Kauzlarić, Maja
Modeliranje odnosa sadržaja masti i antropometrijskih parametara u kontinentalnoj i primorskoj regiji RH, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 886870 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Modeliranje odnosa sadržaja masti i antropometrijskih parametara u kontinentalnoj i primorskoj regiji RH
(Modeling the relation of fat content and anthropometric parameters in the continental and coastal region of the Republic of Croatia)

Autori
Kauzlarić, Maja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
17.07

Godina
2017

Stranica
22

Mentor
Gajdoš Kljusurić, Jasenka

Ključne riječi
masti, Mediteranska prehrana, kontinentalna regija, primorska regija
(fats, Mediterranean diet, continental region, coastal region)

Sažetak
Prehranom je potrebno zadovoljiti energetske potrebe na dnevnoj razini, a za masti ona iznosi 20-35% ukupnog energetskog unosa. Koncentriran su izvor energije, a uz to i važan makronutrijent u održavanju zdravlja. Mediteranska prehrana okarakterizirana je kao način prehrane s benefitima na ljudsko zdravlje te se povezuje s mediteranskim podnebljem kojem pripada i primorska regija. Provedena je studija koja je istražila unos masti u primorskoj i kontinentalnoj regiji. Dobiveni rezultati su uspoređeni s prethodno prikupljenim antropometrijskim podacima kako bi se dobio potpuni uvid u postojeće obrasce prehrane. Studija je provedena na studentskoj populaciji (n=978) u učeničkim domovima, četiri smještena u kontinentalnoj, a pet u primorskoj regiji. Obradom podataka ustanovljene su razlike u prehrambenim navikama u dvije regije ; kontinentalna ima veći udio zasićenih masti i unosa ukupne energije u odnosu na primorsku, no obje regije imaju ekscesivan unos masti koji se povezuje s povećanim udjelom masnog tkiva i rizikom od nezaraznih kroničnih bolesti.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Jasenka Gajdoš Kljusurić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Kauzlarić, Maja
Modeliranje odnosa sadržaja masti i antropometrijskih parametara u kontinentalnoj i primorskoj regiji RH, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Kauzlarić, M. (2017) 'Modeliranje odnosa sadržaja masti i antropometrijskih parametara u kontinentalnoj i primorskoj regiji RH', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Kauzlari\'{c}, Maja}, year = {2017}, pages = {22}, keywords = {masti, Mediteranska prehrana, kontinentalna regija, primorska regija}, title = {Modeliranje odnosa sadr\v{z}aja masti i antropometrijskih parametara u kontinentalnoj i primorskoj regiji RH}, keyword = {masti, Mediteranska prehrana, kontinentalna regija, primorska regija}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Kauzlari\'{c}, Maja}, year = {2017}, pages = {22}, keywords = {fats, Mediterranean diet, continental region, coastal region}, title = {Modeling the relation of fat content and anthropometric parameters in the continental and coastal region of the Republic of Croatia}, keyword = {fats, Mediterranean diet, continental region, coastal region}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font