Pregled bibliografske jedinice broj: 886709
Inkapsulacija polifenolnog ekstrakta ružmarina (Rosmarinus officinalis L.) u alginatne nosače s dodatkom kakaovog praha i rogača
Inkapsulacija polifenolnog ekstrakta ružmarina (Rosmarinus officinalis L.) u alginatne nosače s dodatkom kakaovog praha i rogača, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 886709 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Inkapsulacija polifenolnog ekstrakta ružmarina (Rosmarinus officinalis L.) u alginatne nosače s dodatkom kakaovog praha i rogača
(Encapsulation of rosemary (Rosmarinus officinalis L.) polyphenolic extract in alginate-based delivery systems with addition of cocoa powder and carob)
Autori
Erjavec, Filip
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
17.07
Godina
2017
Stranica
46
Mentor
Komes, Draženka
Neposredni voditelj
Bušić, Arijana
Ključne riječi
Alginat ; Inkapsulacija ; Kakaov prah ; Polifenoli ; Rogač ; Ružmarin
(Alginate ; Carob ; Cocoa powder ; Encapsulation ; Polyphenols ; Rosemary)
Sažetak
Ružmarin (Rosmarinus officinalis L.), kulinarska i ljekovita biljna vrsta, zahvaljujući svom bogatom bioaktivnom sastavu, posebice polifenolima, često se koristi u tradicionalnoj medicini za liječenje različitih simptoma bolesti, a u posljednje vrijeme čest je sastojak različitih funkcionalnih proizvoda. No, polifenolni spojevi imaju nisku bioraspoloživost nakon oralne konzumacije i lako podliježu promjenama tijekom različitih uvjeta proizvodnje, zbog čega se u svrhu zaštite polifenola sve češće koristi metoda inkapsulacije. Cilj ovog rada bio je ispitati učinkovitost inkapsulacije polifenolnog ekstrakta ružmarina u različite sustave nosača na bazi alginata (A) primjenom ionskog geliranja, gdje je posebno ispitan potencijal kakaovog praha (KP) i rogača (R), kao novih materijala za inkapsulaciju. Ispitan je i utjecaj koncentracije alginata (4% i 5%) na inkapsulacijsku učinkovitost polifenola ružmarina. Dobivenim hidrogel česticama određen je udjel vode, fizikalne i morfološke karakteristike, učinkovitost inkapsulacije polifenola i zadržavanja antioksidacijskog kapaciteta, kao i profili otpuštanja polifenola i antioksidacijskog kapaciteta iz čestica u simuliranim gastrointestinalnim uvjetima. Dobiveni rezultati pokazali su da je veća koncentracija alginata (5%) rezultirala nastajanjem većih, tvrđih i elastičnijih čestica, a dodatak KP i R u alginatni nosač rezultirao je tvorbom manjih, mekših i manje elastičnih čestica. Dodatkom KP i R u alginatni gel povećala se inkapsulacijska učinkovitost ukupnih polifenola i hidroksicimetnih kiselina, te učinkovitost zadržavanja antioksidacijskog kapaciteta te se usporilo otpuštanje polifenola iz čestica u simuliranim gastrointestinalnim uvjetima. Najveću inkapsulacijsku učinkovitost ukupnih polifenola (95, 08%) i hidroksicimetnih kiselina (95, 37%) imao je sustav 4% A-R, kao i najveće zadržavanje antioksidacijskog kapaciteta (91, 83% -ABTS i 93, 60% - DPPH). Kakaov prah i rogač, kao nove, do sada neispitane, sirovine u sustavu nosača za inkapsulaciju, pokazale su jako veliki potencijal za inkapsulaciju polifenola.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb