Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 886686

Derivati karboksilnih kiselina i sinteza mirisnih estera


Šibila, Lara
Derivati karboksilnih kiselina i sinteza mirisnih estera, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Odjel za kemiju, Osijek


CROSBI ID: 886686 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Derivati karboksilnih kiselina i sinteza mirisnih estera
(The carboxylic acid derivatives and the synthesis of fragrant esters)

Autori
Šibila, Lara

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Odjel za kemiju

Mjesto
Osijek

Datum
13.07

Godina
2017

Stranica
30

Mentor
Sečenji, Aleksandar ; Gašo-Sokač, Dajana

Ključne riječi
kiselinski kloridi ; ahidridi ; esteri ; nitrili ; amidi ; karboksilne kiseline ; nukleofilna acilna supstitucija ; esterifikacija
(acid chlorides ; anhydrides ; esters ; nitriles ; amids ; carboxylic acid ; nucleophilic acyl substitution ; esterification)

Sažetak
Derivati karboksilnih kiselina su organske molekule koje se jednostavnom hidrolizom mogu prevesti u karboksilne kiseline. Svi derivati karboksilnih kiselina sadrže karboksilnu skupinu, osim nitrila koji sadrže nitrilnu skupinu. Derivati karboksilnih kiselina su podijeljeni na kiselinske kloride, anhidride, estere, nitrile i amide. Najreaktivniji derivati karboksilnih kiselina su kiselinski kloridi, a najmanje reaktivni derivati su amidi. Reakcijekojimapodliježu derivati karboksilnih kiselina sureakcijenukleofilneacilnesupstitucije. Nukleofilnom acilnom supstitucijom dolazi do zamijene skupine s nukleofilom. Esteri nastaju posebnom vrstom nukleofilne acilne supstitucije koja se naziva Fischer-ova esterifikacija, to je reakcija karboksilne kiseline i alkohola u prisutnosti jake kiseline kao katalizatora. Esteri su izrazito hlapivi derivati karboksilnih kiselina, intenzivnog mirisa. Zbog svog intenzivnog mirisa estere su lako prepoznatljivi prirodni spojevi, npr. droge poput kokaina hidroliziraju dajući ester intenzivna mirisa, koji se osjeti i u malim količinama. Mnogi esteri daju specifičnu aromu i prepoznatljiv miris voću. Zasluga za aromu vina se pripisuje esterima, koji su nastali pri samoj fermentaciji ili dugim stajanjem vina.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek,
Sveučilište u Osijeku - Odjel za kemiju

Profili:

Avatar Url Dajana Gašo-Sokač (mentor)

Avatar Url Aleksandar Secenji (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.kemija.unios.hr urn.nsk.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Šibila, Lara
Derivati karboksilnih kiselina i sinteza mirisnih estera, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Odjel za kemiju, Osijek
Šibila, L. (2017) 'Derivati karboksilnih kiselina i sinteza mirisnih estera', diplomski rad, preddiplomski, Odjel za kemiju, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}ibila, Lara}, year = {2017}, pages = {30}, keywords = {kiselinski kloridi, ahidridi, esteri, nitrili, amidi, karboksilne kiseline, nukleofilna acilna supstitucija, esterifikacija}, title = {Derivati karboksilnih kiselina i sinteza mirisnih estera}, keyword = {kiselinski kloridi, ahidridi, esteri, nitrili, amidi, karboksilne kiseline, nukleofilna acilna supstitucija, esterifikacija}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}ibila, Lara}, year = {2017}, pages = {30}, keywords = {acid chlorides, anhydrides, esters, nitriles, amids, carboxylic acid, nucleophilic acyl substitution, esterification}, title = {The carboxylic acid derivatives and the synthesis of fragrant esters}, keyword = {acid chlorides, anhydrides, esters, nitriles, amids, carboxylic acid, nucleophilic acyl substitution, esterification}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font