Pregled bibliografske jedinice broj: 886686
Derivati karboksilnih kiselina i sinteza mirisnih estera
Derivati karboksilnih kiselina i sinteza mirisnih estera, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Odjel za kemiju, Osijek
CROSBI ID: 886686 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Derivati karboksilnih kiselina i sinteza mirisnih
estera
(The carboxylic acid derivatives and the synthesis
of fragrant esters)
Autori
Šibila, Lara
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Odjel za kemiju
Mjesto
Osijek
Datum
13.07
Godina
2017
Stranica
30
Mentor
Sečenji, Aleksandar ; Gašo-Sokač, Dajana
Ključne riječi
kiselinski kloridi ; ahidridi ; esteri ; nitrili ; amidi ; karboksilne kiseline ; nukleofilna acilna supstitucija ; esterifikacija
(acid chlorides ; anhydrides ; esters ; nitriles ; amids ; carboxylic acid ; nucleophilic acyl substitution ; esterification)
Sažetak
Derivati karboksilnih kiselina su organske molekule koje se jednostavnom hidrolizom mogu prevesti u karboksilne kiseline. Svi derivati karboksilnih kiselina sadrže karboksilnu skupinu, osim nitrila koji sadrže nitrilnu skupinu. Derivati karboksilnih kiselina su podijeljeni na kiselinske kloride, anhidride, estere, nitrile i amide. Najreaktivniji derivati karboksilnih kiselina su kiselinski kloridi, a najmanje reaktivni derivati su amidi. Reakcijekojimapodliježu derivati karboksilnih kiselina sureakcijenukleofilneacilnesupstitucije. Nukleofilnom acilnom supstitucijom dolazi do zamijene skupine s nukleofilom. Esteri nastaju posebnom vrstom nukleofilne acilne supstitucije koja se naziva Fischer-ova esterifikacija, to je reakcija karboksilne kiseline i alkohola u prisutnosti jake kiseline kao katalizatora. Esteri su izrazito hlapivi derivati karboksilnih kiselina, intenzivnog mirisa. Zbog svog intenzivnog mirisa estere su lako prepoznatljivi prirodni spojevi, npr. droge poput kokaina hidroliziraju dajući ester intenzivna mirisa, koji se osjeti i u malim količinama. Mnogi esteri daju specifičnu aromu i prepoznatljiv miris voću. Zasluga za aromu vina se pripisuje esterima, koji su nastali pri samoj fermentaciji ili dugim stajanjem vina.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek,
Sveučilište u Osijeku - Odjel za kemiju