Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 886642

Biološki aktivni spojevi stevije (Stevia rebaudiana Bertoni)


Bezuk, Iva
Biološki aktivni spojevi stevije (Stevia rebaudiana Bertoni), 2017., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 886642 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Biološki aktivni spojevi stevije (Stevia rebaudiana Bertoni)
(Stevia (Stevia rebaudiana Bertoni) as a source of bioactive compounds)

Autori
Bezuk, Iva

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
17.07

Godina
2017

Stranica
28

Mentor
Bursać Kovačević, Danijela

Ključne riječi
stevija, zaslađivač, biološki aktivni spojevi, antioksidacijska aktivnost
(stevia, sweetener, bioactive compounds, antioxidant activity)

Sažetak
Cilj ovog rada je prikupljanje aktualnih saznanja o biološki aktivnim spojevima biljke Stevia Rebaudiana Bertoni te o njihovoj antioksidacijskoj aktivnosti iz objavljenih znanstvenih publikacija. Pretraživane su baze Nacionalne i Sveučilišne knjižnice u Zagrebu u području biotehničkih znanosti kao i službene stranice Hrvatske agencije za hranu i Europske agencije za sigurnost hrane. Zbog prisutnosti steviozida i rebaudiozida A karakterizira je slatki okus, a zbog niske energetske vrijednosti predstavlja poželjnu zamjenu za saharozu, posebice kod dijabetičara i pretilih osoba. Sadrži i širok spektar biološki aktivnih spojeva poput diterpenskih glikozida, polifenola, karotenoida i klorofila koji imaju brojne pozitivne učinke na ljudsko zdravlje. DPPH, FRAP, ABTS i ORAC metode dokazuju visoku antioksidacijsku aktivnost ekstrakta stevije, kao i veće vrijednosti AOA kod prehrambenih proizvoda u koje su dodani. Time se opravdava dosadašnje korištenje u prehrani te utvrđuje velik potencijal za još rašireniju upotrebu u farmaceutskoj i prehrambenoj industriji.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Bezuk, Iva
Biološki aktivni spojevi stevije (Stevia rebaudiana Bertoni), 2017., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Bezuk, I. (2017) 'Biološki aktivni spojevi stevije (Stevia rebaudiana Bertoni)', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Bezuk, Iva}, year = {2017}, pages = {28}, keywords = {stevija, zasla\djiva\v{c}, biolo\v{s}ki aktivni spojevi, antioksidacijska aktivnost}, title = {Biolo\v{s}ki aktivni spojevi stevije (Stevia rebaudiana Bertoni)}, keyword = {stevija, zasla\djiva\v{c}, biolo\v{s}ki aktivni spojevi, antioksidacijska aktivnost}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Bezuk, Iva}, year = {2017}, pages = {28}, keywords = {stevia, sweetener, bioactive compounds, antioxidant activity}, title = {Stevia (Stevia rebaudiana Bertoni) as a source of bioactive compounds}, keyword = {stevia, sweetener, bioactive compounds, antioxidant activity}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font