Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 886637

Izolacija bioaktivnih spojeva iz stevije (Stevia rebaudiana Bertoni) primjenom ubrzane ekstrakcije otapalima pri povišenom tlaku


Obradović, Dragana
Izolacija bioaktivnih spojeva iz stevije (Stevia rebaudiana Bertoni) primjenom ubrzane ekstrakcije otapalima pri povišenom tlaku, 2016., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 886637 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Izolacija bioaktivnih spojeva iz stevije (Stevia rebaudiana Bertoni) primjenom ubrzane ekstrakcije otapalima pri povišenom tlaku
(Accelerated solvent extraction of bioactive compounds from stevia (Stevia rebaudiana Bertoni) leaves)

Autori
Obradović, Dragana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
21.12

Godina
2016

Stranica
51

Mentor
Bursać Kovačević, Danijela

Ključne riječi
list stevije, ASE, ukupni fenoli, proantocijanidini, klorofil A, klorofil B
(stevia leaf, ASE, total phenols, proanthocyanidins, chlorophyll A and B)

Sažetak
U ovom radu ispitavana je učinkovitost ekstrakcije bioaktivnih spojeva iz lista stevije primjenom ubrzane ekstrakcije otapalima pri povišenom tlaku uz vodu kao otapalo. ASE ekstrakcija je provedena variranjem statičkog vremena ekstrakcije (5 i 10 minuta), temperature ekstrakcije (100 °C, 130 °C i 160 °C) te broja ciklusa ekstrakcije (1, 2 ili 3 ciklusa). U ekstraktima provedeno je spektrofotometrijsko određivanje ukupnih fenola, proantocijanidina, klorofila A i B. Na temelju dobivenih rezultata statističkom analizom određeni su optimalni parametri ASE ekstrakcije pri kojima se postižu najveći prinosi. Za ukupne fenole optimalni parametri bi bili 160°C, 5 min, 2 ciklusa, za proantocijanidine: 160°C, 10 min, 3 ciklusa, za klorofil A: 100°C, 10 min, 2 ciklusa te za klorofil B: 160°C, 10 min, 3 ciklusa.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Obradović, Dragana
Izolacija bioaktivnih spojeva iz stevije (Stevia rebaudiana Bertoni) primjenom ubrzane ekstrakcije otapalima pri povišenom tlaku, 2016., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Obradović, D. (2016) 'Izolacija bioaktivnih spojeva iz stevije (Stevia rebaudiana Bertoni) primjenom ubrzane ekstrakcije otapalima pri povišenom tlaku', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Obradovi\'{c}, Dragana}, year = {2016}, pages = {51}, keywords = {list stevije, ASE, ukupni fenoli, proantocijanidini, klorofil A, klorofil B}, title = {Izolacija bioaktivnih spojeva iz stevije (Stevia rebaudiana Bertoni) primjenom ubrzane ekstrakcije otapalima pri povi\v{s}enom tlaku}, keyword = {list stevije, ASE, ukupni fenoli, proantocijanidini, klorofil A, klorofil B}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Obradovi\'{c}, Dragana}, year = {2016}, pages = {51}, keywords = {stevia leaf, ASE, total phenols, proanthocyanidins, chlorophyll A and B}, title = {Accelerated solvent extraction of bioactive compounds from stevia (Stevia rebaudiana Bertoni) leaves}, keyword = {stevia leaf, ASE, total phenols, proanthocyanidins, chlorophyll A and B}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font