Pregled bibliografske jedinice broj: 886633
Izolacija bioaktivnih spojeva iz lista masline primjenom ubrzane ekstrakcije otapalima pri povišenom tlaku
Izolacija bioaktivnih spojeva iz lista masline primjenom ubrzane ekstrakcije otapalima pri povišenom tlaku, 2016., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 886633 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Izolacija bioaktivnih spojeva iz lista masline primjenom ubrzane ekstrakcije otapalima pri povišenom tlaku
(Accelerated solvent extraction (ASE) of bioactive compounds from olive leaves)
Autori
Španić, Ivana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
28.09
Godina
2016
Stranica
52
Mentor
Bursać Kovačević, Danijela
Ključne riječi
list masline, ASE, ukupni fenoli, flavonoidi, hidroksicimetne kiseline, flavonoli
(olive leaf, ASE, total phenols, flavonoids, hydroxycinnamic acids, flavonols)
Sažetak
Listovi masline smatraju se jeftinom sirovinom koja može poslužiti kao izvor visokovrijednih bioaktivnih spojeva, s potencijalnom primjenom u medicini, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Cilj ovog rada bio je ispitati učinkovitost ekstrakcije fenolnih spojeva iz lista masline primjenom ubrzane ekstrakcije otapalima pri povišenom tlaku (ASE) variranjem statičkog vremena ekstrakcije (5, 10 i 15 minuta), temperature ekstrakcije (60 °C, 80 °C i 100 °C) kao i broja ciklusa ekstrakcije (1 ili 2 ciklusa) uz 50 % vodenu otopinu etanola (v/v). U ekstraktima lista masline provedeno je spektrofotometrijsko određivanje ukupnih fenola (UF), ukupnih flavonoida (FL), ukupnih flavonola (FLA) te hidroksicimetnih kiselina (HCK) primjenom spektrofotometrijskih metoda. Na temelju dobivenih rezultata statističkom analizom određeni su optimalni parametri ASE ekstrakcije pri kojima se postižu najveći prinosi: (i) UF-80 °C, 5 min, 2 ciklusa ; (ii) FL-80 °C, 5 min, 1 ciklus ; (iii) FLA-100 °C, 15 min, 2 ciklusa ; (iv) HCK-100 °C, 15 min, 2 ciklusa.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Danijela Bursać Kovačević
(mentor)