Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 886033

Adsorpcija polifenolnih spojeva iz jabuke na β- glukanu


Krešić, Vedrana
Adsorpcija polifenolnih spojeva iz jabuke na β- glukanu, 2017., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 886033 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Adsorpcija polifenolnih spojeva iz jabuke na β- glukanu
(The adsorption of polyphenolic compounds from apples onto β-glucan)

Autori
Krešić, Vedrana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
14.07

Godina
2017

Stranica
49

Mentor
Jakobek, Lidija

Neposredni voditelj
Matić, Petra

Ključne riječi
jabuka ; polifenoli ; antiradikalna aktivnost ; β-glukan ; adsorpcija ; adsorpcijske izoterme
(apple ; polyphenols ; antiradical activity ; β-glucan ; adsorption ; adsorption isotherms)

Sažetak
Zadatak ovog rada bio je ekstrahirati polifenole iz mesa i kore starih sorti jabuka, usporediti ih s obzirom na količinu ukupnih polifenola i antiradikalnu aktivnost te provesti adsorpciju na β-glukanu s polifenolima iz jabuka koje su najbogatije polifenolima. Ekstrahirani su polifenoli iz mesa i kore starih sorti jabuka (lještarka, ljubeničarka, slavonska srčika, adamova zvijezda i divlja jabuka), ukupna količina polifenola određena je pomoću spektrofotometrijske Folin-Ciocalteau metode, a antiradikalna aktivnost pomoću DPPH metode određivanjem EC50 (efficient concentration) i ARP vrijednosti (anti-radical power). Pokazalo se da kora jabuka sadrži više ukupnih polifenola i pokazuje veću antiradikalnu aktivnost u usporedbi s mesom (osim divlje jabuke koja je sadržavala više polifenola u mesu nego u kori). Dva kultivara jabuka pokazala su se bogatija polifenolima, divlja jabuka (meso) i slavonska srčika (kora). Antiradikalna aktivnost bila je najveća kod polifenola iz mesa divlje jabuke te kore adamove zvijezde. Adsorpcija je na β-glukanu provedena s polifenolima iz slavonske srčike i divlje jabuke (kora i meso) jer su ovi kultivari bili najbogatiji polifenolima. Rezultati su analizirani ravnotežnim adsorpcijskim modelima (Freundlich, Langmuir i Dubinin-Radushkevich). Interakcije između polifenola i β-glukana bile su favorizirane za sve polifenole, a veze su bile fizikalne. Maksimalni adsorpcijski kapacitet prema Langmuirovoj izotermi pokazali su polifenoli iz kore slavonske srčike.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
HRZZ-IP-2016-06-6777 - Utjecaj prehrambenih vlakana na bioraspoloživost polifenola istraživanjem adsorpcije i simuliranih probavnih procesa, in vitro (BIO-POLIFENOL) (Jakobek Barron, Lidija, HRZZ ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Lidija Jakobek Barron (mentor)

Avatar Url Petra Matić (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.ptfos.hr repozitorij.ptfos.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Krešić, Vedrana
Adsorpcija polifenolnih spojeva iz jabuke na β- glukanu, 2017., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Krešić, V. (2017) 'Adsorpcija polifenolnih spojeva iz jabuke na β- glukanu', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Kre\v{s}i\'{c}, Vedrana}, year = {2017}, pages = {49}, keywords = {jabuka, polifenoli, antiradikalna aktivnost, β-glukan, adsorpcija, adsorpcijske izoterme}, title = {Adsorpcija polifenolnih spojeva iz jabuke na β- glukanu}, keyword = {jabuka, polifenoli, antiradikalna aktivnost, β-glukan, adsorpcija, adsorpcijske izoterme}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Kre\v{s}i\'{c}, Vedrana}, year = {2017}, pages = {49}, keywords = {apple, polyphenols, antiradical activity, β-glucan, adsorption, adsorption isotherms}, title = {The adsorption of polyphenolic compounds from apples onto β-glucan}, keyword = {apple, polyphenols, antiradical activity, β-glucan, adsorption, adsorption isotherms}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font