Pregled bibliografske jedinice broj: 886033
Adsorpcija polifenolnih spojeva iz jabuke na β- glukanu
Adsorpcija polifenolnih spojeva iz jabuke na β- glukanu, 2017., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 886033 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Adsorpcija polifenolnih spojeva iz jabuke na β-
glukanu
(The adsorption of polyphenolic compounds from
apples onto β-glucan)
Autori
Krešić, Vedrana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
14.07
Godina
2017
Stranica
49
Mentor
Jakobek, Lidija
Neposredni voditelj
Matić, Petra
Ključne riječi
jabuka ; polifenoli ; antiradikalna aktivnost ; β-glukan ; adsorpcija ; adsorpcijske izoterme
(apple ; polyphenols ; antiradical activity ; β-glucan ; adsorption ; adsorption isotherms)
Sažetak
Zadatak ovog rada bio je ekstrahirati polifenole iz mesa i kore starih sorti jabuka, usporediti ih s obzirom na količinu ukupnih polifenola i antiradikalnu aktivnost te provesti adsorpciju na β-glukanu s polifenolima iz jabuka koje su najbogatije polifenolima. Ekstrahirani su polifenoli iz mesa i kore starih sorti jabuka (lještarka, ljubeničarka, slavonska srčika, adamova zvijezda i divlja jabuka), ukupna količina polifenola određena je pomoću spektrofotometrijske Folin-Ciocalteau metode, a antiradikalna aktivnost pomoću DPPH metode određivanjem EC50 (efficient concentration) i ARP vrijednosti (anti-radical power). Pokazalo se da kora jabuka sadrži više ukupnih polifenola i pokazuje veću antiradikalnu aktivnost u usporedbi s mesom (osim divlje jabuke koja je sadržavala više polifenola u mesu nego u kori). Dva kultivara jabuka pokazala su se bogatija polifenolima, divlja jabuka (meso) i slavonska srčika (kora). Antiradikalna aktivnost bila je najveća kod polifenola iz mesa divlje jabuke te kore adamove zvijezde. Adsorpcija je na β-glukanu provedena s polifenolima iz slavonske srčike i divlje jabuke (kora i meso) jer su ovi kultivari bili najbogatiji polifenolima. Rezultati su analizirani ravnotežnim adsorpcijskim modelima (Freundlich, Langmuir i Dubinin-Radushkevich). Interakcije između polifenola i β-glukana bile su favorizirane za sve polifenole, a veze su bile fizikalne. Maksimalni adsorpcijski kapacitet prema Langmuirovoj izotermi pokazali su polifenoli iz kore slavonske srčike.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
HRZZ-IP-2016-06-6777 - Utjecaj prehrambenih vlakana na bioraspoloživost polifenola istraživanjem adsorpcije i simuliranih probavnih procesa, in vitro (BIO-POLIFENOL) (Jakobek Barron, Lidija, HRZZ ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek