Pregled bibliografske jedinice broj: 885679
Pregled uzgoja višnje maraske, breskve i smokve u Zadarskoj županiji i njihov značaj u prehrani
Pregled uzgoja višnje maraske, breskve i smokve u Zadarskoj županiji i njihov značaj u prehrani // Zbornik radova 52. hrvatski i 12. međunarodni simpozij agronoma / Vila, Sonja ; Antunović, Zvonko (ur.).
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2017. str. 615-619 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 885679 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Pregled uzgoja višnje maraske, breskve i smokve u Zadarskoj županiji i njihov značaj u prehrani
(The review of cultivation of sour cherry Marasca, peach and fig in Zadar County and their importance in the diet)
Autori
Savić, Zvonimir ; Vranešić Bender, Darija ; Segarić, Daniel ; Đugum, Jelena
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Zbornik radova 52. hrvatski i 12. međunarodni simpozij agronoma
/ Vila, Sonja ; Antunović, Zvonko - Osijek : Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2017, 615-619
Skup
52. hrvatski i 12. međunarodni simpozij agronoma
Mjesto i datum
Dubrovnik, Hrvatska, 12.02.2017. - 17.02.2017
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
breskva, smokva, višnja maraska, Zadarska županija, nutritivna vrijednost
(peach, fig, sour cherry Marasca, Zadar county, nutritive value)
Sažetak
Cilj rada je prikazati zastupljenost višnje maraske, breskve i smokve u Zadarskoj županiji prema površinama pod nasadima, broju stabala i sortimentu te opisati njihov značaj u prehrani. Ukupne površine pod višnjom maraskom su 296, 71 ha, breskvom 92, 38 ha, a pod nektarinom je 71, 91 ha. Dominantna sorta smokve je Zamorčica koja je rasprostranjena na gotovo dvije trećine proizvodnih površina. Značaj prikazane tri voćne vrste u prehrani je velik jer se radi o voću visoke nutritivne gustoće. Postoji i niz znanstvenih istraživanja koja ukazuju na prednosti za zdravlje. Stoga je uputno poticati konzumaciju ovih voćnih vrsta u sklopu poželjne mediteranske prehrane.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)