Pregled bibliografske jedinice broj: 885137
Proizvodnja kukuruznih ekstrudata superkritičnom CO2 ekstruzijom s dodatkom odmašćene pogače industrijske konoplje
Proizvodnja kukuruznih ekstrudata superkritičnom CO2 ekstruzijom s dodatkom odmašćene pogače industrijske konoplje, 2017., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 885137 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Proizvodnja kukuruznih ekstrudata
superkritičnom CO2 ekstruzijom s dodatkom
odmašćene pogače industrijske konoplje
(Production of corn extrudates by supercritical
CO2 extrusion with addition of defatted
industrial hemp cake)
Autori
Majstorović, Tamara
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
07.07
Godina
2017
Stranica
41
Mentor
Šubarić, Drago
Ključne riječi
ekstruzija sa superkritičnim CO2 ; kukuruzna krupica ; pogača konoplje
(extrusion with supercritical CO2 ; corn grits ; hemp cake)
Sažetak
Cilj ovog rada bio je ispitati utjecaj procesa superkritične CO2 ekstruzije na fizikalna svojstva smjesa kukuruzne krupice s odmašćenom pogačom konoplje (omjeri krupica:konoplja = 97:3 ; 94:6 ; 91:9). Smjese vlažnosti 25 % ekstrudirane su u jednopužnom laboratorijskom ekstruderu pri temperaturnom profilu 90/110/120 °C. Dobivenim ekstrudatima ispitana su fizikalna svojstva u odnosu na neekstrudirane uzorke. Dobiveni rezultati pokazuju da je dodatak različitih udjela odmašćene pogače konoplje utjecao na smanjenje ekspanzijskog omjera i nasipne mase ekstrudata, a povećanje indeksa apsorpcije i indeksa topljivosti u vodi. Vrijednosti viskoznosti vrha kod neekstrudiranih uzoraka značajno su se povećale dodatkom odmašćene pogače konoplje, što nije bio slučaj kod ekstrudiranih uzorka gdje su se vrijednosti viskoznosti vrha smanjile. Osim toga, neekstrudirani uzorci pokazali su bolju stabilnost tijekom miješanja na visokim temperaturama, dok su ekstrudirani uzorci bili manje skloni retrogradaciji.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
HRZZ-IP-2013-11-1321 - Primjena nusproizvoda prehrambene industrije za razvoj funkcionalnih i okolišno prihvatljivih ekstrudiranih proizvoda i aditiva (FUNEXFOOD) (Šubarić, Drago, HRZZ ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Drago Šubarić
(mentor)