Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 885137

Proizvodnja kukuruznih ekstrudata superkritičnom CO2 ekstruzijom s dodatkom odmašćene pogače industrijske konoplje


Majstorović, Tamara
Proizvodnja kukuruznih ekstrudata superkritičnom CO2 ekstruzijom s dodatkom odmašćene pogače industrijske konoplje, 2017., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 885137 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Proizvodnja kukuruznih ekstrudata superkritičnom CO2 ekstruzijom s dodatkom odmašćene pogače industrijske konoplje
(Production of corn extrudates by supercritical CO2 extrusion with addition of defatted industrial hemp cake)

Autori
Majstorović, Tamara

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
07.07

Godina
2017

Stranica
41

Mentor
Šubarić, Drago

Ključne riječi
ekstruzija sa superkritičnim CO2 ; kukuruzna krupica ; pogača konoplje
(extrusion with supercritical CO2 ; corn grits ; hemp cake)

Sažetak
Cilj ovog rada bio je ispitati utjecaj procesa superkritične CO2 ekstruzije na fizikalna svojstva smjesa kukuruzne krupice s odmašćenom pogačom konoplje (omjeri krupica:konoplja = 97:3 ; 94:6 ; 91:9). Smjese vlažnosti 25 % ekstrudirane su u jednopužnom laboratorijskom ekstruderu pri temperaturnom profilu 90/110/120 °C. Dobivenim ekstrudatima ispitana su fizikalna svojstva u odnosu na neekstrudirane uzorke. Dobiveni rezultati pokazuju da je dodatak različitih udjela odmašćene pogače konoplje utjecao na smanjenje ekspanzijskog omjera i nasipne mase ekstrudata, a povećanje indeksa apsorpcije i indeksa topljivosti u vodi. Vrijednosti viskoznosti vrha kod neekstrudiranih uzoraka značajno su se povećale dodatkom odmašćene pogače konoplje, što nije bio slučaj kod ekstrudiranih uzorka gdje su se vrijednosti viskoznosti vrha smanjile. Osim toga, neekstrudirani uzorci pokazali su bolju stabilnost tijekom miješanja na visokim temperaturama, dok su ekstrudirani uzorci bili manje skloni retrogradaciji.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
HRZZ-IP-2013-11-1321 - Primjena nusproizvoda prehrambene industrije za razvoj funkcionalnih i okolišno prihvatljivih ekstrudiranih proizvoda i aditiva (FUNEXFOOD) (Šubarić, Drago, HRZZ ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Drago Šubarić (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.ptfos.hr repozitorij.ptfos.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Majstorović, Tamara
Proizvodnja kukuruznih ekstrudata superkritičnom CO2 ekstruzijom s dodatkom odmašćene pogače industrijske konoplje, 2017., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Majstorović, T. (2017) 'Proizvodnja kukuruznih ekstrudata superkritičnom CO2 ekstruzijom s dodatkom odmašćene pogače industrijske konoplje', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Majstorovi\'{c}, Tamara}, year = {2017}, pages = {41}, keywords = {ekstruzija sa superkriti\v{c}nim CO2, kukuruzna krupica, poga\v{c}a konoplje}, title = {Proizvodnja kukuruznih ekstrudata superkriti\v{c}nom CO2 ekstruzijom s dodatkom odma\v{s}\'{c}ene poga\v{c}e industrijske konoplje}, keyword = {ekstruzija sa superkriti\v{c}nim CO2, kukuruzna krupica, poga\v{c}a konoplje}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Majstorovi\'{c}, Tamara}, year = {2017}, pages = {41}, keywords = {extrusion with supercritical CO2, corn grits, hemp cake}, title = {Production of corn extrudates by supercritical CO2 extrusion with addition of defatted industrial hemp cake}, keyword = {extrusion with supercritical CO2, corn grits, hemp cake}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font