Pregled bibliografske jedinice broj: 885133
Punomasni mliječni proizvodi kao saveznici zdravlja
Punomasni mliječni proizvodi kao saveznici zdravlja, 2017. (popularni rad).
CROSBI ID: 885133 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Punomasni mliječni proizvodi kao saveznici zdravlja
Autori
Milna Tudor Kalit
Izvornik
Mljekarska revija Mlijeko i ja
Vrsta, podvrsta
Ostale vrste radova, popularni rad
Godina
2017
Ključne riječi
punomasni mliječni proizvodi, zdravlje, mliječna mast
(full fat dairy products, health, milk fat)
Sažetak
Iako se Hrvatska smatra jednom od bogatijih riznica autohtonih sireva u Europi, i dalje bilježimo trend konzumacije mlijeka i mliječnih proizvoda niži od prosjeka Europske unije. Primjerice, u 2015. godini u europskoj uniji potrošnja mlijeka po stanovniku iznosila je 61, 2 kg, maslaca 3, 8 kg, te sira 18, 3 kg, dok su u Hrvatskoj te vrijednosti bile puno niže: mlijeko 58, 2 kg, maslac 1, 6 kg, sir 12, 3 kg. Jedan od razloga niže konzumacije mlijeka/mliječnih proizvoda je uvriježeno mišljenje da mlijeko/mliječni proizvodi debljaju te da su zbog većeg udjela zasićenih masnih kiselina štetni za zdravlje srca i krvnih žila. Suprotno tome, postoje nacije koje tradicionalno konzumiraju velike količine sira, a nemaju značajnih problema sa pretilošću niti aterosklerozom.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
178-1782128-2121 - Tehnološki parametri proizvodnje tradicijskih sireva u funkciji njihove zaštite (Kalit, Samir, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Milna Tudor Kalit
(autor)