Pregled bibliografske jedinice broj: 885130
Fizikalna svojstva kukuruznih ekstrudata s dodatkom pogače buče proizvedenih superkritičnom CO2 ekstruzijom
Fizikalna svojstva kukuruznih ekstrudata s dodatkom pogače buče proizvedenih superkritičnom CO2 ekstruzijom, 2017., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 885130 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Fizikalna svojstva kukuruznih ekstrudata s
dodatkom pogače buče proizvedenih
superkritičnom CO2 ekstruzijom
(Physical properties of corn extrudates with the
addition of pumpkin cake produced by
supercritical CO2 extrusion)
Autori
Faletar, Ana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
07.07
Godina
2017
Stranica
42
Mentor
Ačkar, Đurđica
Ključne riječi
fizikalna svojstva ; kukuruzna krupica ; pogača buče ; superkritična CO2 ekstruzija
(physical properties ; corn grits ; pumpkin cake ; supercritical CO2 extrusion)
Sažetak
Cilj ovog rada je bio utvrditi utjecaj procesa superkritične CO2 ekstruzije na svojstva smjesa kukuruzne krupice i odmašćene pogače buče. Omjeri smjesa kukuruzne krupice i odmašćene pogače buče korištenih u ovom istraživanju bili su 97:3, 94:6, 91:9. Smjese vlažnosti 25 % ekstrudirane su u jednopužnom laboratorijskom ekstruderu uz dodatak CO2 u superkritičnom stanju. Tijekom istraživanja određena su fizikalna i reološka svojstva neekstrudiranih i ekstrudiranih uzoraka. Istraživanjem je utvrđeno da se ekspanzijski omjer smanjio, a nasipna masa povećala, proporcionalno s količinom dodane odmašćene pogače buče. Ekstruzijom se značajno povećao indeks apsorpcije i indeks topljivosti u vodi. Dodatak odmašćene pogače buče u kukuruznu krupicu imao je značajan utjecaj na promjenu boje. Viskoznost vrha te topla i hladna viskoznost smanjene su dodatkom odmašćene pogače buče i postupkom ekstruzije.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
HRZZ-IP-2013-11-1321 - Primjena nusproizvoda prehrambene industrije za razvoj funkcionalnih i okolišno prihvatljivih ekstrudiranih proizvoda i aditiva (FUNEXFOOD) (Šubarić, Drago, HRZZ ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Đurđica Ačkar
(mentor)