Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 884735

UTJECAJ IZVORA SPOROOTPUŠTAJUĆE UREJE NA UKUPNU PROBAVLJIVOST PROTEINA, ŠKROBA I VLAKANA U TOVNIH JUNICA


Majerić, Josip
UTJECAJ IZVORA SPOROOTPUŠTAJUĆE UREJE NA UKUPNU PROBAVLJIVOST PROTEINA, ŠKROBA I VLAKANA U TOVNIH JUNICA, 2017., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 884735 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
UTJECAJ IZVORA SPOROOTPUŠTAJUĆE UREJE NA UKUPNU PROBAVLJIVOST PROTEINA, ŠKROBA I VLAKANA U TOVNIH JUNICA
(EFFECT OF SLOW-RELEASE UREA SOURCE ON TOTAL TRACT DIGESTIBILITY OF PROTEIN, STARCH AND FIBER IN FATTENING HEIFERS)

Autori
Majerić, Josip

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
07.07

Godina
2017

Stranica
27

Mentor
Kljak, Kristina

Ključne riječi
tovne junice ; ureja ; probavljivost ; protein ; vlakna
(fattening heifers ; urea ; digestibility ; protein ; fiber)

Sažetak
U intenzivnoj hranidbi preživača ureja se koristi kao najjeftiniji izvor neproteinskog dušika za mikroorganizme buraga. Cilj ovoga rada je usporediti utjecaj sporootpuštajuće ureje iz dodataka Ubea 70 (70% ureje, 28% bentonita i 2% S ; Petrokemija Kutina, RH) i one zaštićene lipidima iz dodatka Optisync™ (88% ureje i 11, 2% lipida ; Alltech, Nicholasville, SAD) na ukupnu probavljivost sirovih proteina, vlakna, škroba i suhe tvari obroka tovnih junica. Četiri tovne junice pasmine Simmental, u prosjeku teške 380 kg i stare 12, 5 mjeseci na početku pokusa, raspoređene su na dva različita dodatka u obroku prema cross-over dizajnu u dva perioda od po 18 dana. Obroci sa oba dodatka sastojali su se od istih krmiva sa 50%:50% omjerom voluminoze i koncentratne krme te 0, 7% ureje, a kao indikator probavljivosti korišten je kromov(III)-oksid. Junice hranjene dodatkom Optisync™ u usporedbi s junicama hranjenim dodatkom Ubea 70 bolje su probavljale (P<0, 05) sirovi protein (68, 6% vs. 59, 4%), ukupna vlakna (49, 1% vs. 33, 2%) i suhu tvar (72, 1% vs. 63, 1%). S druge strane, dodatak Ubea 70 ima tendenciju za 1, 27% više probavljivosti škroba. Izvor sporootpuštajuće ureje nije utjecao na pH fecesa niti razinu ureje u krvi, iako brojčane razlike upućuju da dodatak OptiSync™ u obroku pokazuje ujednačenije otpuštanje ureje u buragu nego dodatak Ubea 70.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
178-1780496-0368 - Hranidbena, antioksidativna i prebiotička svojstva kukuruza za domaće životinje (Grbeša, Darko, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Kristina Kljak (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Majerić, Josip
UTJECAJ IZVORA SPOROOTPUŠTAJUĆE UREJE NA UKUPNU PROBAVLJIVOST PROTEINA, ŠKROBA I VLAKANA U TOVNIH JUNICA, 2017., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Majerić, J. (2017) 'UTJECAJ IZVORA SPOROOTPUŠTAJUĆE UREJE NA UKUPNU PROBAVLJIVOST PROTEINA, ŠKROBA I VLAKANA U TOVNIH JUNICA', diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Majeri\'{c}, Josip}, year = {2017}, pages = {27}, keywords = {tovne junice, ureja, probavljivost, protein, vlakna}, title = {UTJECAJ IZVORA SPOROOTPU\v{S}TAJU\'{C}E UREJE NA UKUPNU PROBAVLJIVOST PROTEINA, \v{S}KROBA I VLAKANA U TOVNIH JUNICA}, keyword = {tovne junice, ureja, probavljivost, protein, vlakna}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Majeri\'{c}, Josip}, year = {2017}, pages = {27}, keywords = {fattening heifers, urea, digestibility, protein, fiber}, title = {EFFECT OF SLOW-RELEASE UREA SOURCE ON TOTAL TRACT DIGESTIBILITY OF PROTEIN, STARCH AND FIBER IN FATTENING HEIFERS}, keyword = {fattening heifers, urea, digestibility, protein, fiber}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font