Pregled bibliografske jedinice broj: 884533
PROMJENE SADRŽAJA PRODUKATA FERMENTACIJE VODOTOPIVIH UGLJIKOHIDRATA TIJEKOM SILIRANJA RAZLIČITIH HIBRIDA KUKURUZA
PROMJENE SADRŽAJA PRODUKATA FERMENTACIJE VODOTOPIVIH UGLJIKOHIDRATA TIJEKOM SILIRANJA RAZLIČITIH HIBRIDA KUKURUZA, 2017., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 884533 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
PROMJENE SADRŽAJA PRODUKATA FERMENTACIJE VODOTOPIVIH UGLJIKOHIDRATA TIJEKOM SILIRANJA RAZLIČITIH HIBRIDA KUKURUZA
(CHANGES IN THE CONTENTS OF CARBOHYDRATE FERMENTATION PRODUCTS DURING ENSILING DIFFERENT MAIZE HYBRIDS)
Autori
Marot, Jelena
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
06.07
Godina
2017
Stranica
28
Mentor
Kljak, Kristina
Ključne riječi
kukuruzna silaža, hibrid, inokulant, vodotopivi ugljikohidrati
(corn silage, hybrid, inoculant, water-soluble carbohydrates)
Sažetak
Na hranidbenu vrijednost kukuruzne silaže može utjecati cijeli niz čimbenika od izbora hibrida do upotrebe aditiva. Cilj ovog istraživanja je bio istražiti utjecaj hibrida, dodatka inokulanta i vremena siliranja na sadržaj izabranih vodotopivih spojeva. Za pripremu silaža tri hibrida kukuruza (Bc 418b, Bc 678 i Bc exp6) su zasijana u split plot shemi u pet ponavljanja na istom testnom polju, a za analizu su uzeti uzorci zelene mase za siliranje, te silaže nakon 21. i 60. dana siliranja. Sadržaj istraživanih vodotopivih spojeva određen je u vodenom ekstraktu, pri čemu je korištena antron metoda za određivanje sadržaja vodotopivih ugljikohidrata, a enzimatski kitovi za određivanje sadržaja octene kiseline i etanola. Mliječna kiselina je određena spektrofotometrijski i izražena kroz odnos mliječne i octene kiseline. Hibrid je jedino utjecao (P<0, 05) na sadržaj vodotopivih ugljikohidrata dok je kod ostalih parametara zabilježen utjecaj inokulanta i vremena siliranja. Tijekom siliranja opadao je sadržaj vodotopivih ugljikohidrata a rastao sadržaj octene kiseline i etanola te odnosa mliječne i octene kiseline. Sadržaj octene kiseline i etanola značajno ispod gornjih optimalnih granica upućuju na optimalne uvjete tijekom siliranja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
178-1780496-0368 - Hranidbena, antioksidativna i prebiotička svojstva kukuruza za domaće životinje (Grbeša, Darko, MZOS ) ( CroRIS)
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Kristina Kljak
(mentor)