Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 884479

Utjecaj načina ekstrakcije na prinos bioaktivnih spojeva iz praha aronije (Aronia melanocarpa L.)


Bilić, Patricia Daniela
Utjecaj načina ekstrakcije na prinos bioaktivnih spojeva iz praha aronije (Aronia melanocarpa L.), 2017., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 884479 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj načina ekstrakcije na prinos bioaktivnih spojeva iz praha aronije (Aronia melanocarpa L.)
(IMPACTS OF EXTRACTION ON THE PRESS OF BIOACTIVE COMPOUNDS FROM THE ARONIUM POWDER (Aronia melanocarpa L.))

Autori
Bilić, Patricia Daniela

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
06.07

Godina
2017

Stranica
38

Mentor
Voća, Sandra

Neposredni voditelj
Šic Žlabur, Jana

Ključne riječi
prah aronije, antioksidacijski kapacitet, ultrazvuk visokog intenziteta, klasična ekstrakcija, nutritivni sastav
(chokeberry powder, antioxidant capacity, high intensity ultrasound, classic extraction, nutritional composition)

Sažetak
Aronija je svoju veliku popularnost stekla zbog izrazito bogatog nutritivnog sadržaja. Pozitivan utjecaj na ljudsko zdravlje posljedica je snažne antioksidacijske aktivnosti polifenolnih spojeva. Proizvodnja sokova i ostalih prerađevina od aronije nalaze široku primjenu u prehrambenoj industriji. Prah aronije bogat je izvor bioaktivnih spojeva te kao dodatak različitim proizvodima povećava njihov antioksidacijski kapacitet. Cilj istraživanja bio je utvrditi razlike između načina ekstrakcije, klasična i ultrazvukom, praha aronije u destiliranoj vodi te mogućnosti upotrebe ultrazvuka visokog intenziteta u ekstrakciji praha aronije. Utvrđeno je kako su vodeni ekstrakti praha aronije imali veće vrijednosti antioksidacijskog kapaciteta neovisno o načinu ekstrakcije. Uzorci s dodanim prahom aronije tretirani ultrazvukom visokog intenziteta imali su značajno veći sadržaj svih analiziranih bioaktivnih komponenti. Primjena ultrazvuka visokog intenziteta značajno je smanjila vrijeme potrebno za ekstrakciju biljnog materijala. Utvrđena je pozitivna povezanost između sadržaja vitamina C, ukupnih fenola i flavonoida te ukupnih antocijana i antioksidacijskog kapaciteta kod uzoraka tretiranih ultrazvukom visokog intenziteta.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Sandra Voća (mentor)

Avatar Url Jana Šic Žlabur (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Bilić, Patricia Daniela
Utjecaj načina ekstrakcije na prinos bioaktivnih spojeva iz praha aronije (Aronia melanocarpa L.), 2017., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Bilić, P. (2017) 'Utjecaj načina ekstrakcije na prinos bioaktivnih spojeva iz praha aronije (Aronia melanocarpa L.)', diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Bili\'{c}, Patricia Daniela}, year = {2017}, pages = {38}, keywords = {prah aronije, antioksidacijski kapacitet, ultrazvuk visokog intenziteta, klasi\v{c}na ekstrakcija, nutritivni sastav}, title = {Utjecaj na\v{c}ina ekstrakcije na prinos bioaktivnih spojeva iz praha aronije (Aronia melanocarpa L.)}, keyword = {prah aronije, antioksidacijski kapacitet, ultrazvuk visokog intenziteta, klasi\v{c}na ekstrakcija, nutritivni sastav}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Bili\'{c}, Patricia Daniela}, year = {2017}, pages = {38}, keywords = {chokeberry powder, antioxidant capacity, high intensity ultrasound, classic extraction, nutritional composition}, title = {IMPACTS OF EXTRACTION ON THE PRESS OF BIOACTIVE COMPOUNDS FROM THE ARONIUM POWDER (Aronia melanocarpa L.)}, keyword = {chokeberry powder, antioxidant capacity, high intensity ultrasound, classic extraction, nutritional composition}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font