Pregled bibliografske jedinice broj: 884189
Utjecaj ciklodekstrina na fizikalna svojstva i stabilnost ekstrakata komine masline
Utjecaj ciklodekstrina na fizikalna svojstva i stabilnost ekstrakata komine masline, 2017., diplomski rad, diplomski, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 884189 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj ciklodekstrina na fizikalna svojstva i stabilnost ekstrakata komine masline
(Influence of cyclodextrins on physical properties and stability of olive pomace extracts)
Autori
Bučela, Ines
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Farmaceutsko-biokemijski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
04.07
Godina
2017
Stranica
35
Mentor
Vitali Čepo, Dubravka
Ključne riječi
Ciklodekstrini, komina masline, stabilnost, boja, veličina čestica
(Cyclodextrins, olive pomace, stability, colour, particle size)
Sažetak
Pri proizvodnji maslinovog ulja nastaju velike količine dva nusprodukta: komina masline i otpadna voda. Oba su štetna za okoliš, a neki od polifenola koje nalazimo u komini masline (oleuropein, hidroksitirosol i tirosol) imaju dokazana antioksidacijska, protuupalna te druga pozitivna svojstva. Prepoznata je mogućnost iskorištavanja komine masline u svrhu formulacije stabilnog, tehnološki prihvatljivog ekstrakta polifenola masline te dobivanje proizvoda dodane vrijednosti uz ostvarivanje ekonomske i ekološke koristi. Cilj ovog rada bio je odrediti kojom će se kombinacijom vrsta i količina ciklodekstrina iz sušene, odmašćene i prosijane komine masline dobiti ekstrakt polifenola masline dobrih tehnoloških svojstava uz što veći prinos polifenola, optimalnu raspodjelu veličine čestica te optimalnu boju i zadovoljavajuću stabilnost. Zaključeno je da je primjena ekscipijensa nužna za formulaciju stabilnih ekstrakata komine masline obzirom da su nativni ekstrakti izrazito higroskopni te nakon kratke izloženosti atmosferi poprimaju ljepljiva i gumasta svojstva. Korištenjem ciklodekstrina dobiveni su ekstrakti svjetliji, crveniji i žući od nativnog ekstrakta. Najveće prosječne vrijednosti veličine čestica i najveći raspon veličine čestica dobiveni su kod uzorka pripremljenog uz dodatak γ-CD. Najmanje čestice dobivene su primjenom metβCD dok suhi ekstrakti sa HPβCD imaju najužu raspodjelu veličine čestica. Korištenjem γCD za pripremu suhog ekstrakta komine masline ne ostvaruje se pozitivan učinak na stabilnost analiziranih polifenola (HTS, TS i OLE). metβCD, HPβCD i βCD poboljšavaju stabilnost ekstrakata komine masline pri čemu je protektivan utjecaj βCD neusporedivo manji od metβCD, HPβCD pa upravo njih možemo smatrati ciklodekstrinima izbora za pripremu suhog ekstrakta komine.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Farmacija
Napomena
Diplomski rad
POVEZANOST RADA
Projekti:
HRZZ-UIP-2014-09-9143 - Održivi razvoj inovacije u hrani - valorizacija otpada masline (NutriOliWa) (Vitali Čepo, Dubravka, HRZZ - 2014-09) ( CroRIS)
Ustanove:
Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb
Profili:
Dubravka Vitali Čepo
(mentor)