Pregled bibliografske jedinice broj: 884170
Utjecaj procesnih parametara superkritične CO2 ekstrakcije na iskorištenje i sastav ekstrakata lavande
Utjecaj procesnih parametara superkritične CO2 ekstrakcije na iskorištenje i sastav ekstrakata lavande, 2017., diplomski rad, diplomski, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet, Mostar
CROSBI ID: 884170 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj procesnih parametara superkritične CO2
ekstrakcije na iskorištenje i sastav ekstrakata
lavande
(The influence of process parametars of
supercritical CO2 extraction on yield and
composition of lavander extracts)
Autori
Ćelić, Barbara
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet
Mjesto
Mostar
Datum
04.07
Godina
2017
Stranica
41
Mentor
Jokić, Stela
Ključne riječi
lavanda ; ekstrakcija superkritičnim CO2 ; eterično ulje ; antioksidacijska aktivnost ; GC-MS
(lavender ; supercritical CO2 extraction ; essential oil ; antioxidant activity ; GC-MS)
Sažetak
Lavanda (Lavandula officinalis L.) je višegodišnja biljka koja pripada Lamiaceae porodici. Za rast joj pogoduju isušena, plodna i vapnena tla mediteranske regije. Od davnina lavanda je poznata kao višenamjenski lijek za živčane poremećaje, dodatak hrani te kao sredstvo protiv moljaca. Osim toga, znanstveno je potvrđeno da lavanda posjeduje visoku biološku aktivnost odnosno antioksidacijska, antibakterijska, antifungalna i antispazmolitička svojstva. Lavanda djeluje blagotvorno na dišni, probavni i kardiovaskularni sustav. In vitro studije dokazale su da eterično ulje lavande posjeduje anelgetska svojstva. Eterično ulje je jedan od najvrijednijih sastojaka lavande. Linalool i linalil acetat su najzastupljenije komponente u eteričnom ulju lavande. Kemijski sastav eteričnog ulja je promjenjiv, a ovisi o raznim čimbenicima kao što je stadij razvoja biljke, genotip i zemljopisni položaj. Cilj rada bio je ispitati utjecaj dva procesna parametra (tlak i temperatura) superkritične CO2 (SC-CO2) ekstrakcije na prinos i kemijski sastav ekstrakata cvijeta lavande (Lavandulae officinalis L.). Kemijski sastav ekstrakta određen je primjenom plinske kromatografije masene spektrometrije (GC-MS). Osim toga, provedena je Soxhlet ekstrakcija te maceracija sa 96%-tnim etanolom i 50%-tnom vodenom otopinom etanola. U svim dobivenim ekstraktima je određena antioksidacijska aktivnost DPPH metodom. GC-MS analizom utvrđeno je da su glavne komponente SC- CO2 ekstrakta: linalil acetat, linalool, kamfor, 1, 8-cineol, borneol i kumarin. Optimalni uvjeti za postizanje najvišeg prinosa SC-CO2 ekstrakta bili su tlak od 30 MPa i temperatura od 60 °C. Pod ovim optimalnim uvjetima, prinos ekstrakta iznosio je 6, 532%, a udio linaloola 150, 36 mg/100g i linalil acetata 186, 16 mg/100g. Maceracija sa 50%-tnom vodenom otopinom etanola dala je najveći prinos ekstrakta lavande (12, 3%). Antioksidacijska aktivnost u analiziranim ekstraktima je iznosila je od 4, 0% do 33, 2% ovisno od primjenjene metode ekstrakcije.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija