Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 882915

Promjena kemijskog sastava mošta i pad mase grožđa u procesu prosušivanja grožđa za proizvodnju prošeka


Kunjašić, Ljubo
Promjena kemijskog sastava mošta i pad mase grožđa u procesu prosušivanja grožđa za proizvodnju prošeka, 2012., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 882915 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Promjena kemijskog sastava mošta i pad mase grožđa u procesu prosušivanja grožđa za proizvodnju prošeka
(Changing of chemical composition and degradation of bunch mass in the proces of grape drying for the prošek production)

Autori
Kunjašić, Ljubo

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
18.07

Godina
2012

Stranica
26

Mentor
Preiner, Darko

Ključne riječi
vinova loza, prošek, prosušivanje grožđa
(Vitis vinifera, prošek, grape drying)

Sažetak
Prošek je desertno kvalitetno ili desertno vrhunsko vino s kontroliranim zemljopisnim podrijetlom iz regije Primorska Hrvatska. Tradicionalna tehnologija proizvodnje podrazumijeva vinifikaciju grožđa sa visokim koncentracijama šećera što se postiže njegovim prosušivanjem. Cilj ovog istraživanja bio je pokušati riješiti najveći problem u proizvodnji prošeka, određivanje kraja sušenja grožđa. Metoda koja je inače korištena, uzimanje uzorka u određenom vremenskom intervalu i određivanje koncentracije šećera u moštu, nije bila dovoljno reprezentativna jer se često pojavljivala razlika između sadržaja šećera u uzorku i konačnog šećera nakon prerade ukupne količine prosušenog grožđa (premalo ili previše prosušeno grožđe). Poučeni iskustvom iz različitih istraživanja vezanih uz unapređivanje kakvoće prošeka, kolege sa zavoda za vinogradarstvo i vinarstvo Agronomskog fakulteta u Zagrebu (dipl. ing. agr. Darko Preiner) su predložile novu metodu za određivanje dužine sušenja grožđa u proizvodnji prošeka temeljenu na padu težine grožđa (uslijed dehidracije) koja bi mogla odrediti točniji završetak sušenja.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Profili:

Avatar Url Darko Preiner (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Kunjašić, Ljubo
Promjena kemijskog sastava mošta i pad mase grožđa u procesu prosušivanja grožđa za proizvodnju prošeka, 2012., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Kunjašić, L. (2012) 'Promjena kemijskog sastava mošta i pad mase grožđa u procesu prosušivanja grožđa za proizvodnju prošeka', diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Kunja\v{s}i\'{c}, Ljubo}, year = {2012}, pages = {26}, keywords = {vinova loza, pro\v{s}ek, prosu\v{s}ivanje gro\v{z}\dja}, title = {Promjena kemijskog sastava mo\v{s}ta i pad mase gro\v{z}\dja u procesu prosu\v{s}ivanja gro\v{z}\dja za proizvodnju pro\v{s}eka}, keyword = {vinova loza, pro\v{s}ek, prosu\v{s}ivanje gro\v{z}\dja}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Kunja\v{s}i\'{c}, Ljubo}, year = {2012}, pages = {26}, keywords = {Vitis vinifera, pro\v{s}ek, grape drying}, title = {Changing of chemical composition and degradation of bunch mass in the proces of grape drying for the pro\v{s}ek production}, keyword = {Vitis vinifera, pro\v{s}ek, grape drying}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font