Pregled bibliografske jedinice broj: 882915
Promjena kemijskog sastava mošta i pad mase grožđa u procesu prosušivanja grožđa za proizvodnju prošeka
Promjena kemijskog sastava mošta i pad mase grožđa u procesu prosušivanja grožđa za proizvodnju prošeka, 2012., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 882915 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Promjena kemijskog sastava mošta i pad mase grožđa u procesu prosušivanja grožđa za proizvodnju prošeka
(Changing of chemical composition and degradation of bunch mass in the proces of grape drying for the prošek production)
Autori
Kunjašić, Ljubo
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
18.07
Godina
2012
Stranica
26
Mentor
Preiner, Darko
Ključne riječi
vinova loza, prošek, prosušivanje grožđa
(Vitis vinifera, prošek, grape drying)
Sažetak
Prošek je desertno kvalitetno ili desertno vrhunsko vino s kontroliranim zemljopisnim podrijetlom iz regije Primorska Hrvatska. Tradicionalna tehnologija proizvodnje podrazumijeva vinifikaciju grožđa sa visokim koncentracijama šećera što se postiže njegovim prosušivanjem. Cilj ovog istraživanja bio je pokušati riješiti najveći problem u proizvodnji prošeka, određivanje kraja sušenja grožđa. Metoda koja je inače korištena, uzimanje uzorka u određenom vremenskom intervalu i određivanje koncentracije šećera u moštu, nije bila dovoljno reprezentativna jer se često pojavljivala razlika između sadržaja šećera u uzorku i konačnog šećera nakon prerade ukupne količine prosušenog grožđa (premalo ili previše prosušeno grožđe). Poučeni iskustvom iz različitih istraživanja vezanih uz unapređivanje kakvoće prošeka, kolege sa zavoda za vinogradarstvo i vinarstvo Agronomskog fakulteta u Zagrebu (dipl. ing. agr. Darko Preiner) su predložile novu metodu za određivanje dužine sušenja grožđa u proizvodnji prošeka temeljenu na padu težine grožđa (uslijed dehidracije) koja bi mogla odrediti točniji završetak sušenja.
Izvorni jezik
Hrvatski