Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 882905

Utjecaj zbijenosti grozda na ujednačenost polifenolnog sastava i stupnja dozrelosti bobica sorte Regent


Žiga, Sven
Utjecaj zbijenosti grozda na ujednačenost polifenolnog sastava i stupnja dozrelosti bobica sorte Regent, 2015., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 882905 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj zbijenosti grozda na ujednačenost polifenolnog sastava i stupnja dozrelosti bobica sorte Regent
(The influence of bunch density on homogenous polyphenolic composition and level of berry ripeness of cv. Regent)

Autori
Žiga, Sven

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
19.06

Godina
2015

Stranica
25

Mentor
Preiner, Darko

Ključne riječi
polifenoli, flotacija, sorta Regent, zbijenost grozda, stupanj dozrelosti
(polyphenols, flotation, cv. Regent, bunch density, ripeness)

Sažetak
Kemijski sastav vinove loze uključuje veliku raznolikost poznatih bioaktivnih spojeva od kojih su poznatiji vitamin E, flavonoidi, linoleinska kiselina i procijanidini (poznatiji kao kondenzirani tanini). Ove spojevi, koji povoljno utječu na ljudsko zdravlje, pronalazimo u sjemenkama, kožici i mesu bobice. Prisutni su i u moštu i vinu, ali u nešto nižim koncentracijama. Resveratrol je važan predstavnik spojeva koji imaju povoljan utjecaj na ljudsko zdravlje, a uz sve povoljne utjecaje, aktivni spojevi u sjemenkama imaju i jaka antioksidativna svojstva. Kemijski sastav grožđa i vina intenzivno se proučava u posljednjim desetljećima i broj novootkrivenih spojeva povećava se eksponencijalno razvojem analitičkih tehnologija kao što je plinska kromatografija i HPLC. Cilj ovog istraživanja bio je izdvojiti grozdove sorte Regent različitog stupnja zbijenosti, odvojiti bobice tih grozdova te odrediti njihov kemijski (polifenolni) sastav, sadržaj šećera, kiselina i stupanj dozrelosti te flotacijom izdvojiti bobice različite gustoće obzirom na stupanj zbijenosti grozda. Analize polifenolnog sastava provedene su u laboratoriju pokušališta Jazbina na Agronomskom fakultetu u Zagrebu. Temeljem dobivenih rezultata utvrđene su značajne razlike u polifenolnom sastavu, sadržaju šećera i stupnju kiselosti kod grozdova različite zbijenosti. Naime, utvrđeno je kako je sadržaj šećera, kiselina i većine polifenolnih spojeva veći kod grozdova veće zbijenosti. Zbijeni grozdovi imaju u prosjeku bobice povoljnijih kvalitativnih karakteristika od onih rastresitijih, tj. rehuljavih.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Profili:

Avatar Url Darko Preiner (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Žiga, Sven
Utjecaj zbijenosti grozda na ujednačenost polifenolnog sastava i stupnja dozrelosti bobica sorte Regent, 2015., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Žiga, S. (2015) 'Utjecaj zbijenosti grozda na ujednačenost polifenolnog sastava i stupnja dozrelosti bobica sorte Regent', diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{Z}iga, Sven}, year = {2015}, pages = {25}, keywords = {polifenoli, flotacija, sorta Regent, zbijenost grozda, stupanj dozrelosti}, title = {Utjecaj zbijenosti grozda na ujedna\v{c}enost polifenolnog sastava i stupnja dozrelosti bobica sorte Regent}, keyword = {polifenoli, flotacija, sorta Regent, zbijenost grozda, stupanj dozrelosti}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{Z}iga, Sven}, year = {2015}, pages = {25}, keywords = {polyphenols, flotation, cv. Regent, bunch density, ripeness}, title = {The influence of bunch density on homogenous polyphenolic composition and level of berry ripeness of cv. Regent}, keyword = {polyphenols, flotation, cv. Regent, bunch density, ripeness}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font