Pregled bibliografske jedinice broj: 882905
Utjecaj zbijenosti grozda na ujednačenost polifenolnog sastava i stupnja dozrelosti bobica sorte Regent
Utjecaj zbijenosti grozda na ujednačenost polifenolnog sastava i stupnja dozrelosti bobica sorte Regent, 2015., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 882905 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj zbijenosti grozda na ujednačenost polifenolnog sastava i stupnja dozrelosti bobica sorte Regent
(The influence of bunch density on homogenous polyphenolic composition and level of berry ripeness of cv. Regent)
Autori
Žiga, Sven
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
19.06
Godina
2015
Stranica
25
Mentor
Preiner, Darko
Ključne riječi
polifenoli, flotacija, sorta Regent, zbijenost grozda, stupanj dozrelosti
(polyphenols, flotation, cv. Regent, bunch density, ripeness)
Sažetak
Kemijski sastav vinove loze uključuje veliku raznolikost poznatih bioaktivnih spojeva od kojih su poznatiji vitamin E, flavonoidi, linoleinska kiselina i procijanidini (poznatiji kao kondenzirani tanini). Ove spojevi, koji povoljno utječu na ljudsko zdravlje, pronalazimo u sjemenkama, kožici i mesu bobice. Prisutni su i u moštu i vinu, ali u nešto nižim koncentracijama. Resveratrol je važan predstavnik spojeva koji imaju povoljan utjecaj na ljudsko zdravlje, a uz sve povoljne utjecaje, aktivni spojevi u sjemenkama imaju i jaka antioksidativna svojstva. Kemijski sastav grožđa i vina intenzivno se proučava u posljednjim desetljećima i broj novootkrivenih spojeva povećava se eksponencijalno razvojem analitičkih tehnologija kao što je plinska kromatografija i HPLC. Cilj ovog istraživanja bio je izdvojiti grozdove sorte Regent različitog stupnja zbijenosti, odvojiti bobice tih grozdova te odrediti njihov kemijski (polifenolni) sastav, sadržaj šećera, kiselina i stupanj dozrelosti te flotacijom izdvojiti bobice različite gustoće obzirom na stupanj zbijenosti grozda. Analize polifenolnog sastava provedene su u laboratoriju pokušališta Jazbina na Agronomskom fakultetu u Zagrebu. Temeljem dobivenih rezultata utvrđene su značajne razlike u polifenolnom sastavu, sadržaju šećera i stupnju kiselosti kod grozdova različite zbijenosti. Naime, utvrđeno je kako je sadržaj šećera, kiselina i većine polifenolnih spojeva veći kod grozdova veće zbijenosti. Zbijeni grozdovi imaju u prosjeku bobice povoljnijih kvalitativnih karakteristika od onih rastresitijih, tj. rehuljavih.
Izvorni jezik
Hrvatski