Pregled bibliografske jedinice broj: 882892
Utjecaj rane djelomične defolijacije na kvalitetu grožđa sorte Plavina (V. vinifera L.)
Utjecaj rane djelomične defolijacije na kvalitetu grožđa sorte Plavina (V. vinifera L.), 2015., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 882892 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj rane djelomične defolijacije na kvalitetu grožđa sorte Plavina (V. vinifera L.)
(The influence of early partial defoliation on grape quality of cv. Plavina (V. vinifera))
Autori
Radić, Marko
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
29.04
Godina
2015
Stranica
28
Mentor
Preiner, Darko
Ključne riječi
vinova loza, defolijacija, rana defolijacija, Plavina
(Vitis vinifera, defoliation, early defoliation, Plavina)
Sažetak
Plavina je sorta čije je podrjetlo nepoznato ali se drži da je autohtona sorta hrvatskog jadranskog područja. Cilj ovog istraživanja je utvrditi utjecaj rane djelomične defolijacije u fazi cvatnje na prinos i kvalitetu grožđa kod sorte Plavina u odnosu na djelomičnu defolijaciju u fazi šare s posebnim naglaskom na sadržaj polifenola u kožici grozda. Ispitivane su ampelografske karakteristike sorte Plavina. Istraživanje je provedeno u 2013. godini u pokusnom nasadu u Baštici kraj Zadra. Nasad je podignut 2007. godine na površini od 0, 7 ha. Pokus je obuhvatio 100 trseva kojima su ručno odstranjena 3-4 lista u zoni grozdova.Vinova loza je cijepljena na podlogu Kober 5 BB, uzgojni oblik je Guyot sa reznikom sa 2 pupa i dugim rodnim drvom od 10 pupova. . Provedena je i odgovarajuća statistička obrada podataka (analiza varijance) s ciljem utvrđivanja utjecaja ranije defolijacije na kvalitetu grožđa sorte Plavina. U našem istraživanju došli smo do bitnih rezultata koji nam govore o utjecaju rane defolijacije.Najsignifikantniji je bio utjecaj na prinos gdje smo ranom defolijacijom reducirali prinos za 33 %. Također može se zaključiti da ranija defolijacija ima velik utjecaj na polifenolni sastav grožđa, budući da su se svi istraživani parametri signifikantno razlikovali obzirom na rokove defolijacije. Na glavne organske kiseline, vinsku, jabučnu i limunsku, kao i na pH vrijednost mošta vrijeme defolijacije nije imalo utjecaja. Također sadržaj šećera u moštu nije pokazao signifikantne razlike.
Izvorni jezik
Hrvatski