Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 882892

Utjecaj rane djelomične defolijacije na kvalitetu grožđa sorte Plavina (V. vinifera L.)


Radić, Marko
Utjecaj rane djelomične defolijacije na kvalitetu grožđa sorte Plavina (V. vinifera L.), 2015., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 882892 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj rane djelomične defolijacije na kvalitetu grožđa sorte Plavina (V. vinifera L.)
(The influence of early partial defoliation on grape quality of cv. Plavina (V. vinifera))

Autori
Radić, Marko

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
29.04

Godina
2015

Stranica
28

Mentor
Preiner, Darko

Ključne riječi
vinova loza, defolijacija, rana defolijacija, Plavina
(Vitis vinifera, defoliation, early defoliation, Plavina)

Sažetak
Plavina je sorta čije je podrjetlo nepoznato ali se drži da je autohtona sorta hrvatskog jadranskog područja. Cilj ovog istraživanja je utvrditi utjecaj rane djelomične defolijacije u fazi cvatnje na prinos i kvalitetu grožđa kod sorte Plavina u odnosu na djelomičnu defolijaciju u fazi šare s posebnim naglaskom na sadržaj polifenola u kožici grozda. Ispitivane su ampelografske karakteristike sorte Plavina. Istraživanje je provedeno u 2013. godini u pokusnom nasadu u Baštici kraj Zadra. Nasad je podignut 2007. godine na površini od 0, 7 ha. Pokus je obuhvatio 100 trseva kojima su ručno odstranjena 3-4 lista u zoni grozdova.Vinova loza je cijepljena na podlogu Kober 5 BB, uzgojni oblik je Guyot sa reznikom sa 2 pupa i dugim rodnim drvom od 10 pupova. . Provedena je i odgovarajuća statistička obrada podataka (analiza varijance) s ciljem utvrđivanja utjecaja ranije defolijacije na kvalitetu grožđa sorte Plavina. U našem istraživanju došli smo do bitnih rezultata koji nam govore o utjecaju rane defolijacije.Najsignifikantniji je bio utjecaj na prinos gdje smo ranom defolijacijom reducirali prinos za 33 %. Također može se zaključiti da ranija defolijacija ima velik utjecaj na polifenolni sastav grožđa, budući da su se svi istraživani parametri signifikantno razlikovali obzirom na rokove defolijacije. Na glavne organske kiseline, vinsku, jabučnu i limunsku, kao i na pH vrijednost mošta vrijeme defolijacije nije imalo utjecaja. Također sadržaj šećera u moštu nije pokazao signifikantne razlike.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Profili:

Avatar Url Darko Preiner (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Radić, Marko
Utjecaj rane djelomične defolijacije na kvalitetu grožđa sorte Plavina (V. vinifera L.), 2015., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Radić, M. (2015) 'Utjecaj rane djelomične defolijacije na kvalitetu grožđa sorte Plavina (V. vinifera L.)', diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Radi\'{c}, Marko}, year = {2015}, pages = {28}, keywords = {vinova loza, defolijacija, rana defolijacija, Plavina}, title = {Utjecaj rane djelomi\v{c}ne defolijacije na kvalitetu gro\v{z}\dja sorte Plavina (V. vinifera L.)}, keyword = {vinova loza, defolijacija, rana defolijacija, Plavina}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Radi\'{c}, Marko}, year = {2015}, pages = {28}, keywords = {Vitis vinifera, defoliation, early defoliation, Plavina}, title = {The influence of early partial defoliation on grape quality of cv. Plavina (V. vinifera)}, keyword = {Vitis vinifera, defoliation, early defoliation, Plavina}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font