Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 882872

Promjene sadržaja organskih kiselina tijekom prosušivanja grožđa različitih sorata vinove loze (V. vinifera L.)


Grgurić, Goran
Promjene sadržaja organskih kiselina tijekom prosušivanja grožđa različitih sorata vinove loze (V. vinifera L.), 2015., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 882872 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Promjene sadržaja organskih kiselina tijekom prosušivanja grožđa različitih sorata vinove loze (V. vinifera L.)
(The changing of the amount of organic acids during the drying of grapes from different grape cultivars)

Autori
Grgurić, Goran

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
21.09

Godina
2015

Stranica
25

Mentor
Preiner, Darko

Ključne riječi
desertno vino Prošek, autohtone Hrvatske sorte, prosušivanje grožđa, vinska kiselina, jabučna kiselina
(Prošek dessert wine, Croatian indigenous grape varieties, drying, tartaric acid, malic acid)

Sažetak
Prošek je desertno vino koje se tradicionalno proizvodi u vinogradarskoj regiji Primorska Hrvatska. Određene sorte vinove loze tradicionalno se koriste za proizvodnju prošeka. U ovom istraživanju korištene su autohtone sorte vinove loze Maraština, Glavinuša, Plavina i Lasina. Koncentriranje sadržaja šećera osnovni je razlog prosušivanja grožđa, međutim važne su i promjene u koncentracijama organskih kiselina čiji porast nije proporcionalan porastu koncentracije šećera, već je bitno manji. S ciljem utvrđivanja prikladnosti navedenih sorata za ovu tehnologiju proizvodnje provedena su istraživanja u tri proizvodne godine (2005.-2007.). U ovom radu prikazano je kretanje sadržaja najzastupljenijih organskih kiselina u grožđu ( vinska i jabučna kiselina) tijekom prosušivanja te njihov sadržaj u moštu, kao jedan od važnih čimbenika kakvoće i organoleptičkih svojstava budućeg desertnog vina. Temeljem toga kod svih je sorata utvrđen pad vinske i jabučne kiseline tijekom prosušivanja, pri čemu je najveći prosječni pad u sadržaju vinske kiseline od 61, 3% zabilježen kod sorte Lasina ( sa 7, 48 na 2, 90 (g/l*Oe-1)*100). Dok je kod sorte Glavinuša taj pad bio najmanji i iznosio je 45.3% (sa 5, 30 na 2, 90 (g/l*Oe-1)*100). Najveći prosječni pad jabučne kiseline od 40, 6% također je utvrđen kod sorte Lasina (sa 1, 80 na 1, 09 (g/l*Oe-1)*100), a Glavinuša je imala najmanji prosječni pad jabučne kiseline od svega 11, 8% (sa 1, 07 na 0, 94 (g/l*Oe-1)*100).

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Profili:

Avatar Url Goran Grgurić (autor)

Avatar Url Darko Preiner (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Grgurić, Goran
Promjene sadržaja organskih kiselina tijekom prosušivanja grožđa različitih sorata vinove loze (V. vinifera L.), 2015., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Grgurić, G. (2015) 'Promjene sadržaja organskih kiselina tijekom prosušivanja grožđa različitih sorata vinove loze (V. vinifera L.)', diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Grguri\'{c}, Goran}, year = {2015}, pages = {25}, keywords = {desertno vino Pro\v{s}ek, autohtone Hrvatske sorte, prosu\v{s}ivanje gro\v{z}\dja, vinska kiselina, jabu\v{c}na kiselina}, title = {Promjene sadr\v{z}aja organskih kiselina tijekom prosu\v{s}ivanja gro\v{z}\dja razli\v{c}itih sorata vinove loze (V. vinifera L.)}, keyword = {desertno vino Pro\v{s}ek, autohtone Hrvatske sorte, prosu\v{s}ivanje gro\v{z}\dja, vinska kiselina, jabu\v{c}na kiselina}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Grguri\'{c}, Goran}, year = {2015}, pages = {25}, keywords = {Pro\v{s}ek dessert wine, Croatian indigenous grape varieties, drying, tartaric acid, malic acid}, title = {The changing of the amount of organic acids during the drying of grapes from different grape cultivars}, keyword = {Pro\v{s}ek dessert wine, Croatian indigenous grape varieties, drying, tartaric acid, malic acid}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font