Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 882856

Utjecaj čokolade na funkciju mozga


Jergović, Maja
Utjecaj čokolade na funkciju mozga, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 882856 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj čokolade na funkciju mozga
(Chocolate's influence on the brain function)

Autori
Jergović, Maja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
26.06

Godina
2017

Stranica
24

Mentor
Banjari, Ines

Ključne riječi
čokolada ; kakao ; pozitivan utjecaj na zdravlje , prehrambena industrija
(chocolate ; cocoa ; positive effects on heath ; food industry)

Sažetak
Povijest čokolade seže u prošlost drevnih civilizacija Maja i Asteka, a kakaov napitak je bio omiljeno piće među aristokracijom najprije u Španjolskoj, a kasnije i u ostatku Europe. Danas se na policama trgovina može naći cijeli niz različitih čokolada a razlikuju se svega tri osnovna tipa čokolade: tamna, mliječna i bijela. Tehnologija proizvodnje je vrlo specifična i zahtjeva veliko znanje i iskustvo tehnologa. Smjernice o pravilnoj prehrani preporučuju ograničiti konzumaciju čokolade zbog visokog sadržaja ugljikohidrata (oko 60 %) i masti (oko 30 %), no tamna čokolada (s minimalno 70 % udjela kakaa) se preporučuje zbog cijelog niza pozitivnih učinaka na zdravlje. Čokolada djeluje kao stimulans jer povećava razinu dopamina u mozgu, utječe na elastičnost krvnih žila i krvni tlak te tako smanjuje rizik od moždanog udara, ali i smanjuje kardiovaskularni rizik, može prevenirati pojavu dijabetesa, potiče aktivaciju hormona sitosti pa se smanjuje unos hrane, smanjuje razinu stresa kod trudnica čime pozitivno utječe na ishod trudnoće, a pokazuje potencijal na kognitivne funkcije posebice kod starijih osoba. Sastav čokolade, njezini polifenoli, minerali (posebice magnezij) i aminokiseline su odgovorni za zdravstvene učinke.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Ines Banjari (mentor)

Citiraj ovu publikaciju:

Jergović, Maja
Utjecaj čokolade na funkciju mozga, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Jergović, M. (2017) 'Utjecaj čokolade na funkciju mozga', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Jergovi\'{c}, Maja}, year = {2017}, pages = {24}, keywords = {\v{c}okolada, kakao, pozitivan utjecaj na zdravlje , prehrambena industrija}, title = {Utjecaj \v{c}okolade na funkciju mozga}, keyword = {\v{c}okolada, kakao, pozitivan utjecaj na zdravlje , prehrambena industrija}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Jergovi\'{c}, Maja}, year = {2017}, pages = {24}, keywords = {chocolate, cocoa, positive effects on heath, food industry}, title = {Chocolate's influence on the brain function}, keyword = {chocolate, cocoa, positive effects on heath, food industry}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font