Pregled bibliografske jedinice broj: 882482
Potencijal zelene kave u sustavu alginatnih nosača za inkapsulaciju polifenola ružmarina (Rosmarinus officinalis L.) i maslačka (Taraxacum officinale L.)
Potencijal zelene kave u sustavu alginatnih nosača za inkapsulaciju polifenola ružmarina (Rosmarinus officinalis L.) i maslačka (Taraxacum officinale L.), 2017., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 882482 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Potencijal zelene kave u sustavu alginatnih nosača za inkapsulaciju polifenola ružmarina (Rosmarinus officinalis L.) i maslačka (Taraxacum officinale L.)
(The potential of green coffee in alginate delivery systems for encapsulation of rosemary (Rosmarinus officinalis L.) and dandelion (Taraxacum officinale L.) polyphenols)
Autori
Brenko, Natali
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
12.06
Godina
2017
Stranica
52
Mentor
Komes, Draženka
Neposredni voditelj
Bušić, Arijana
Ključne riječi
alginat ; ionsko geliranje ; maslačak ; polifenoli ; ružmarin ; zelena kava
(alginate ; ionic gelation ; dandelion ; polyphenols rosemary ; green coffee)
Sažetak
Ružmarin (Rosmarinus officinalis L.) i maslačak (Taraxacum officinale L.) su ljekovite biljne vrste široko rasprostranjene na području Hrvatske, a od davnina se koriste u tradicionalnoj medicini za liječenje različitih oboljenja zahvaljujući svom bogatom bioaktivnom sastavu, posebice polifenolnim spojevima. Budući da polifenolni profil maslačka još uvijek nije dovoljno istražen, a podaci o inkapsulaciji polifenolnih spojeva ružmarina i maslačka su limitirani, cilj ovog rada bio je karakterizirati polifenolne ekstrakte ružmarina i maslačka spektrofotometrijskim metodama te iste imobilizirati u različite sustave nosača na bazi alginata primjenom ionskog geliranja. Za inkapsulaciju polifenola ružmarina (R) i maslačka (M) korišten je alginat (A) te njegove kombinacije s izolatima proteina sirutke (A-IPS) te zelenom kavom (A-ZK), s naglaskom na ispitivanju potencijala zelene kave kao novog materijala za inkapsulaciju. Dobivenim hidrogel česticama određen je udjel vode, fizikalne i morfološke karakteristike, inkapsulacijska učinkovitost polifenola i sposobnost zadržavanja antioksidacijskog kapaciteta, kao i kinetika otpuštanja polifenola i antioksidacijskog kapaciteta iz hidrogel čestica u simuliranim gastrointestinalnim uvjetima. Analiza ekstrakata ružmarina i lista maslačka pokazala je da je udjel ukupnih polifenola, hidroksicimetnih kiselina te antioksidacijski kapacitet bio veći u ekstraktu ružmarina. Kod obje biljne vrste, dodatak izolata proteina sirutke u alginat rezultirao je smanjenjem veličine hidrogel čestica, dok je dodatak zelene kave uzrokovao povećanje veličine čestica. Dodatak izolata proteina sirutke i zelene kave u alginatni gel rezultirao je povećanjem inkapsulacijske učinkovitosti ukupnih polifenola, hidroksicimetnih kiselina te povećanjem stupnja zadržavanja antioksidacijskog kapaciteta, pri čemu se dodatak izolata proteina sirutke pokazao najučinkovitijim (npr. % imobilizacije ukupnih polifenola za A-IPS iznosio je 94, 33% za R i 90, 15% za M). Najbolji profil otpuštanja svih ispitivanih parametara imao je sustav A-ZK, gdje je otpuštanje ukupnih polifenola i hidroksicimetnih kiselina, u obje biljne vrste, bilo kontinuirano kroz svih 140 minuta u gastrointestinalnim uvjetima. Zelena kava, kao novi materijal u sustavu nosača, pokazala je velik potencijal za inkapsulaciju polifenola ljekovitog bilja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb